Voorkeur; Musea

MIRO

Het grafische werk van Miró heeft dezelfde virtuositeit als zijn schilderijen; de wereld valt uiteen in een mozaïek van vreemde wezentjes, tekens, kleurvlekken en fragmenten uit de realiteit. Als een jongleur worden de verschillende elementen in evenwicht gehouden. T/m 28 mei. Stedelijk Museum Schiedam, Hoogstraat 112, di t/m za 11-17u, zo- en feestdagen 12u30-17u.

IN PERFECT HARMONY

Op de tentoonstelling 'In Perfect Harmony, Schilderij en Lijst 1850-1921' in het Van Gogh Museum in Amsterdam blijkt dat het in de tweede helft van de negentiende eeuw niet bezwaarlijk was als lijst en schilderij als decoratie en esthetisch object functioneerden. Prachtige gouden en gekleurde lijsten, in harmonie met het schilderij, en idealiter ook in overeenstemming met de omgeving. T/m 25 juni, Paulus Potterstraat 7, dag. 10-17u.

WERKMAN

Ter nagedachtenis aan de op 10 april 1945 gefusilleerde schilder-drukker Hendrik Werkman is 1995 uitgeroepen tot Werkman-jaar. Een jaar dat in zijn woonplaats Groningen ingeluid wordt met een expositie over drukkerij De Blauwe Schuit, waarvan Werkman een van de oprichters was. Uit de uitgaven en illustraties op de expositie spreekt een openlijke solidariteit met Joodse landgenoten. Werkman in Oorlogstijd. Centrum Beeldende Kunst, De Oosterpoort, Trompsingel 27 Groningen. T/m 7 mei. Di t/m vr 10-17, za en zo 13-17u, vr ook van 19u30-21u30.

PYKE KOCH

De omstreden Magisch Realist Pyke Koch wordt door museum Boymans-van Beuningen bedacht met een overzichtstentoonstelling. Het intrigerendst van Kochs schilderkunst is het volledig verstarde karakter van zijn voorstellingen, of het nu gaat om rugbyspelers of duikers in een zwembad. De toneelmatige belichting, begrensde ruimte en dominante, canailleuze vrouwenfiguren zijn andere karakteristieken. T/m 14 mei, museumpark 18-20, Rotterdam, di t/m za 10-17u; zo 11-17u.

UKIYO-E

Het vlietende leven' heet de tentoonstelling van Japanse prenten in het Rijksmuseum in Amsterdam en het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden. Een kleine 160 prenten uit de collecties van de beide musea worden getoond, die eerder in Japan veel publiek trokken. Houtsneden met courtisanes, toneelspelers, vleermuizen, sprookjesfiguren, landschappen en de berg Fuji. T/m 28 mei, Stadhouderskade 42, Amsterdam, dag 10-17u; en Staanstraat 1, Leiden, di-vr 10-17u, za-zo 12-17u.

LUCEBERT

Zowel vroeg als laat en zelfs het allerlaatste werk van Lucebert is vertegenwoordigd op de tentoonstelling 'Lucebert, een eerbetoon' in Museum Kranenburgh. Alle kans dus om een meer dan veertig jaar durende weergave van wezens tussen fabeldier, demon, geestesverschijning, misvormde mens en krankzinnige te bekijken. De kleuren en voorstellingen springen op je af - de toeschouwer waant zich in Luceberts pandemonium. T/m 14 mei, Museum Kranenburgh, Hoflaan 26, Bergen, di-zo 13-17u.

INDONESI

EDe fotografen Cas Oorthuys en Charles Breijer legden de Indonesische revolutie vast zoals zij uiteindelijk was. Niet als strijd van een handjevol republikeinse extremistische dwarsliggers, zoals de Nederlandse lezing van regeringswege zo graag wilde, maar als een vrijheidsstreven gedragen door het hele volk. 'Indonesia in wording' heet de expositie van hun werk. T/m 28 mei, Museum voor Volkenkunde, Willemskade 25, Rotterdam, di-za 10 -17u, zo 11-17u.

EN VERDER

Nussbaum, t/m 7 mei, Joods Historisch Museum, Amsterdam; Schoonheid en burgerzin, Biedermeierkunst uit het Weense Schloss Belvedere, t/m 7 mei, Noordbrabants Museum, Den Bosch; Democriet - een verborgen Haarlems gezelschap, t/m 7 mei, Teylers Museum, Haarlem; Vriend of vijand, prenten en tekeningen over de betrekkingen tussen Nederland en Engeland, t/m 28 mei, Atlas van Stolk/Historisch Museum, Rotterdam; Gefascineerd door gewelddadigheid.

Cady Noland, t/m 11 juni, Museum Boymans-Van Beuningen,Rotterdam; Pop Art. Topstukken uit de 'Collectie Nederland', t/m 12 nov, Kunsthal Rotterdam. Stroomopwaarts, groepstentoonstelling van Rotterdamse kunstenaars, t/m 14 mei, voormalige vertrekhal Holland Amerika Lijn, Rotterdam; Tony Oursler, t/m 18 juni, Van Abbemuseum Entr'acte, Eindhoven.