Voorkeur; Galerie

STEPANEK & MASLIN

Het Engelse schilderspaars Alice Stepanek en Steve Maslin schildert al een aantal jaren bijna uitsluitend bosgezichten. Op het eerste gezicht lijken die doeken nog het meest op halfmislukte snap-shots; pas bij nadere beschouwing wordt duidelijk dat hun beste landschappen bijna abstracte schilderijen zijn. Galerie Torch, Lauriergracht 94, Amsterdam. Do. t/m za. 14-18u.

STROOM HCBK

Sinds vijf jaar houdt Stroom hcbk zich in Den Haag bezig met het organiseren van projecten van 'kunst in de openbare ruimte'. Op een overzicht van de activiteiten van de afgelopen vijf jaar in hun ruimte aan het Spui zijn voornamelijk dia's en maquettes te zien - voor de echte kunst moet de bezoeker toch naar buiten. T/m 10 juni, Spui 193-195, Den Haag.

ZOMERS ZOLDER

Schilderes Maja Zomer veranderde de expositieruimte van het Kasteel van Rhoon in een rommelzolder vol met verborgen schatten: een koffer met filmrollen, een fotoalbum, kindertekeningen, schilderijen en schoenen. Zij toont werk van haarzelf en van vrienden en bekenden onder wie Maria Roosen, Geert van de Camp, Lola Pagola en Jeanne van Heeswijk. T/m 7 mei. Dorpsdijk 63, Rhoon. Di t/m zo 14-17u.

LUC DELEU

Het werk van de Belgische architect Luc Deleu heeft sinds zijn vorige expositie in 1990 bij RAMgalerie een nieuwe vlucht genomen. Toen presenteerde hij zijn plannen voor een 'recyclage' van de Hefbrug tot bureau van de burgerlijke stand, nu liggen op zijn tekentafel landkaarten en globes voorzien van een nieuw netwerk van rood-wit gestreepte meridianen. Het centrum van dit netwerk ligt in Madrid. Deze stad vormt het vertrekpunt voor Deleu's Reis om de wereld in tachtig dagen. T/m 7 mei. Hoornbrekersstraat 8, Rotterdam. Wo t/m zo 13-18u.

AGLAIA KONRAD

Het effect van menselijke mobiliteit op de stedelijke omgeving is het thema van een installatie van de Oostenrijkse Aglaia Konrad (1960) bij De Vaalserberg in Rotterdam. Op twee wanden van lichtdoorlatend papier zijn grote foto's afgedrukt. Aan de ene kant is te zien hoe reizigers zich door een smalle gang in de Japanse metro persen, aan de andere kant zijn foto's van vliegtuigen over nachtelijke flatgebouwen afgedrukt. De videobeelden van een autorit onder duistere viaducten door, geven aan deze sobere installatie iets zeer beklemmends. T/m 7 mei. Witte de Withstraat 44/1, Rotterdam. Do t/m zo 13-17u.

EN VERDER

Nieuwe beelden van Sigurdur Gudmundsson t/m 31 mei bij Galerie Van Gelder in Amsterdam, de tentoonstelling Architecture of the Mind, abstracte schilderijen van o.a. Jonathan Lasker, Fabian Marcaccio, Gerhard Richter, Robert Ryman en Marien Schouten t/m 18 mei bij Galerie Barbara Farber in Amsterdam. Aansluitend op de Pop Art in de Rotterdamse Kunsthal bij Galerie Delta t/m 29 april grafiek uit de Londense Swinging Sixties met o.a. Hockney en Hamilton. Verder in Amsterdam: Klaas Gubbels t/m 27 mei bij Galerie Espace, in de twee vestigingen van Galerie Onrust t/m 20 mei recent werk van Eli Content, houtdrukken van Joris Geurts t/m 20 mei bij Slewe Galerie, objecten van Harma Heikens en schilderijen van Hideo Togawa t/m 13 mei bij Bloom Gallery.