'Spycatcher' in Australië overleden

SYDNEY, 27 APRIL. De schrijver van het geruchtmakende spionageboek Spycatcher, Peter Wright, is vanmorgen op 78-jarige leeftijd in een ziekenhuis op het Australische eiland Tasmania overleden. Spycatcher verscheen in 1987 in Australië en zorgde voor grote opschudding in Groot-Brittanië. Het boek beschrijft de ervaringen van Wright bij de inlichtendienst MI5, waar hij 21 jaar werkte. Hij beschuldigde de Britse inlichtingendienst smerige trucs te gebruiken, onder meer om de regering van Harold Wilson in 1974 omver te gooien. De Britse regering heeft op alle mogelijke manieren geprobeerd de publicatie van het boek te verhinderen, terwijl kranten en tijdschriften werd verboden het boek te citeren. Wright was eind jaren tachtig hierover in een juridische strijd gewikkeld met de regering van Margaret Thatcher. In de Verenigde Staten en Australië mocht het boek wel worden verspreid. De Britse uitgeverij Heinemann liet het boek in Australië publiceren. Eind 1988 weigerde een Britse rechtbank het publicatieverbod te verlengen, omdat de inhoud toch al bekend was. De rechtbank beschuldigde Wright wel van verraad wegens het verbreken van de belofte van levenslange geheimhouding over de 21 jaren dat hij bij MI5 heeft gewerkt. (Reuter, AP)