Sampras hinkelt na forehand van Haarhuis

MONTE CARLO, 27 APRIL. Paul Haarhuis heeft in Monte Carlo voor de tweede keer in ruim twee maanden gewonnen van Pete Sampras. De onlangs door Agassi van de eerste plaats op de wereldranglijst verdreven Amerikaan blesseerde zich aan de rechter enkel toen hij een forehand van Haarhuis wilde retourneren. Dat gebeurde bij de stand 1-1 in de tweede set. De eerste set had Sampras met 6-4 gewonnen. In de derde ronde tennist Haarhuis tegen de Amerikaan Wheaton.

Haarhuis had op 23 februari in Philadelphia, toen Sampras nog eerste was op de computerlijst, met tweemaal 6-4 gewonnen. De Amerikaan bereidt zich net als de andere spelers in Monte Carlo voor op het Grand-Slamtoernooi van Parijs, het enige evenement van de grote vier dat Sampras nog nooit heeft gewonnen. Hij is zeker vijftien dagen uitgeschakeld door een een scheurtje in een enkelband.

Na de fraaie passeerslag van Haarhuis hinkelde Sampras naar de kant. Hij raadpleegde zijn dokter en staakte de wedstrijd onmiddellijk. Ondersteund en met een zak ijs op het gewricht verliet de Amerikaan het centrecourt. Het was pas zijn tweede wedstrijd van het jaar op gravel. Ook de eerste, in Barcelona tegen de Duitser Oliver Gross, ging verloren.

Haarhuis zag niet hoe Sampras zich blesseerde. “Ik draaide me al om na de winnende slag, toen ik het publiek 'woooaa' hoorde roepen. Ik dacht dat het publiek mijn forehand bejubelde, ik zag Pete nog net struikelen. Toen hij daarop hinkelde, wist ik wel dat er wat ernstigs gebeurd was.”

De blessure was extra vervelend voor Sampras omdat hij altijd problemen heeft om te wennen aan gravel. Tegen Haarhuis leek hij bovendien juist bezig aan een goede wedstrijd. Althans, dat vond Haarhuis. “Hij speelde erg goed. Ik was vooral verbaasd over zijn backhand. Hij leek wel een echte gravelspecialist.”

“Er valt niet veel te zeggen”, zei Sampras. “Ik ben erg teleurgesteld, juist omdat het zo goed ging. Op het eind van mijn aanzet naar de bal bleef de voet gewoon steken. Ik voelde onmiddellijk veel pijn, van mijn voet tot in de enkel.”

Richard Krajicek won, eveneens in de tweede ronde, de Nederlandse confrontatie tegen Jan Siemerink met 3-6, 6-3 en 6-4. Van de geplaatste spelers vloog ook de Duitser Stich uit het schema. Hij was kansloos tegen de Oostenrijker Schaller: 7-6 6-1. (ANP/Reuter)