Principe-akkoord bij Shell over nieuwe CAO

ROTTERDAM, 27 APRIL. De industriebonden FNV en CNV hebben gisteren met de directie van Shell Pernis/Moerdijk een principe-akkoord bereikt over een tweejarige CAO. De bonden zullen dit onderhandelingsresultaat binnenkort met hun leden bespreken. Onderhandelaar G. Deleij van de Industriebond FNV toonde zich gisteravond vrij tevreden met het akkoord.

Shell heeft volgens de bonden enkele belangrijke concessies gedaan wat betreft werkgelegenheid en inkomen. Er is geen keiharde garantie afgesproken dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen bij de aangekondigde verdere afslanking, maar de directie heeft wel de overtuiging uitgesproken dat dit niet zal gebeuren.

Ook over arbeidsduurverkorting liggen er geen afspraken, maar er komen wel onder meer experimenten met een 36-urige werkweek voor de dagdienst. Deze bieden volgens de bonden zeker perspectief voor de toekomst. De werkweek is nu nog 38 uur. Shell heeft medewerkers die meedoen aan het experiment voor de dagdienst een bonus van 1.200 gulden in het vooruitzicht gesteld.

De nieuwe CAO geldt in ieder geval voor 1.500 van de ruim 4000 werknemers van Shell Pernis/Moerdijk. Begin mei houdt Shell een enquête onder 1.500 medewerkers die nu nog buiten de CAO vallen. Hen wordt gevraagd of zij voortaan ook onder de CAO willen vallen.

Aanvankelijk bood Shell twee keer 1 procent loonsverhoging, maar dat bod is nu verhoogd naar 2 procent per 1 april 1995 en 2 procent per 1 april 1996. Bovendien biedt het bedrijf zijn mensen een eenmalige uitkering van 0,5 procent per 1 april 1996. De 1500 mensen die nu nog buiten de cao vallen wordt tweemaal 2,5 procent verhoging geboden. (ANP)