Oranje verliest van Tsjechië

Aanvankelijk lachte het geluk Nederland toe tegen Tsjechië. De Oosteuropeanen kwamen binnen tien minuten drie keer vrij voor doelman Ed de Goey. De Feyenoord-doelman keerde schoten van Berger (twee keer) en Kuka, waaraan voorbereidend werk vooraf ging van weer Berger, de directe tegenstander van Seedorf. In het laatste geval werkte de in het nauw gedreven Frank de Boer de bal slecht weg.

Niet de Tsjechen maar Nederland kwam echter op voorsprong. Een afstandsschot van Wim Jonk van zo'n 25 meter ging via de binnenkant van de paal in het net. Daarna domineerde Nederland een kwartier. De matige voorste linie was echter niet in staat het overwicht om te zetten in kansen, laat staan in doelpunten. Stan Valckx, meestal de bewaker van de lange Tomas Skuhravy, mocht van geluk spreken dat hij geen strafschop tegen kreeg nadat hij de speler van Genoa in het zestienmetergebied onderuit had getrokken.

In de tweede helft nam Skuhravy revanche. Een voorzet van Latal kopte hij op twee meter van doelman Ed de Goey in. Nog geen tien minuten later deed zich een bijna identieke situatie voor. Nemecek kopte in uit een corner van Kuka, de tweede spits. De Goey, die ook de corner veroorzaakte, ging niet helemaal vrijuit. Hij had de bal kunnen onderscheppen.

Oranje was definitief verslagen toen een vrije trap van Berger als een granaat achter De Goey insloeg. De spits schoot dwars door de muur, waaruit drie Tsjechen heel slim wegsprongen.

Het laatste kwartier speelde Oranje weer grotendeels op de helft van de tegenstander, maar het kwaad was al geschied. Behoudens een kopbal van Kluivert vielen er bovendien geen kansen te noteren.

De Tsjechen waren na de wedstrijd door het dolle heen. Ze gooiden hun shirts in het enthousiaste publiek. Bondscoach Dusan Uhrin constateerde achteraf dat zijn team zowel voor rust als daarna sterker was geweest en ook de betere kansen kreeg. Hij had Martin Frydek gewisseld omdat deze te aanvallend speelde. Uhrin sprak over de beste prestatie van het Tsjechische team sinds de afscheiding met Slowakije. “Hoewel je nog maar moet afwachten of we ons kwalificeren voor het EK”, aldus de oefenmeester wat onzeker.