Optimisme op beurs: index breekt door 415

AMSTERDAM, 27 APRIL. De beurs was vanmorgen goed op dreef. De graadmeter - de AEX-index - brak voor het eerst sinds ruim twee maanden door de 415 punten heen. Rondom het middaguur noteerde de index 415,26 punten, een stijging van 1,47 punt.

AMSTERDAM “De toon van de markt is prima. Goed bedrijfsnieuws en hogere obligatiekoersen lokken kopers naar de markt”, stelde een handelaar verheugd vast.

Het aandeel Philips zette zijn gisteren na publicatie van de uitstekende kwartaalcijfers ingezette opmars voort. Na een winst van 1,20 gulden gisteren, dikte het fonds vanmorgen nog eens 1,60 gulden aan op 58,30 gulden. Daarmee verbeterde Philips zijn hoogste jaarkoers, die met 57 gulden werd gehaald op 20 februari.

Akzo Nobel, dat later op de middag zijn kwartaalcijfers zou bekendmaken, boekte daarop vooruitlopend een winst van 1,80 gulden op 184,50 gulden. Veel vraag bestond er verder naar Philips'dochter Polygram en Heineken. Deze aandelen pakten respectievelijk 1,40 gulden op 88,60 gulden en 2 gulden op 268,40 gulden. De vaste stemming voor Heineken schrijven handelaren toe aan 'dividendjagers'. Morgen wordt het aandeel ex-dividend en ex-bonus verhandeld en beleggers willen dat voordeeltje nog even snel meepakken.

In de transportsector werd KLM drie dubbeltjes lager aangeboden op 46,80 gulden, als gevolg van een dreigend arbeidsconflict met de vliegeniers. Verder leverden ook Ahold, Elsevier, Kluwer, Koninklijke Olie enkele dubbeltjes in, vooral door de lagere dollar.

Op de Europese wisselmarkten daalde de dollar vanmorgen ruim een cent in waarde. De Amerikaanse munt noteerde 1,5353 gulden, tegen 1,5465 bij het slot gisteren. Welke richting de dollar op gaat is moeilijk te peilen. De uitkomst van de vergadering, dinsdag, van de zeven grootste industrielanden (G-7) was voor handelaren aanvankelijk weinig verrassend. Maar in Europa ging de dollar gisteren toch ruim twee cent omhoog. In Amerika leverde de dollar vervolgens weer aan waarde in.

Vanmorgen wist de munt op de valutamarkten in het Verre Oosten kortstondig op te klimmen. Deze stijging volgde op het nieuws dat een piloot van Japan Airlines boven Rusland een enekele kilometers hoge vuurzee had waargenomen. Na het bericht van de Russische autoriteiten dat de oorzaak een lek in een gasleiding betrof, ging de dollar weer terug.

Vrijwel alle Europese munteenheden toonden zich op de Europese valutamarkt stabiel.

NEW YORK Op Wall Street daalde de Dow Jones-index gisteren met 0,34 punt tot 4299,83 punten. Er werden 352 miljoen aandelen verhandeld.

Onzekerheid over de verdere ontwikkeling van de dollarkoers bepaalde de wat matte stemming.

Een opvallend fonds was Chrysler. Dit autofonds moest als meest verhandelde aandeel terrein prijsgeven nadat Kirk Kerkorian, die Chrysler wil overnemen, de directie had verzocht de aandeelhouders om hun mening te vragen over zijn bod van ruim 20 miljard dollar.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio gingen vandaag veel aandelenkoersen in het kielzog van de even opverende dollar omhoog. Door winstnemingen moest de Nikkei-index van 225 fondsen later in de handel toch weer omlaag. De index noteerde niettemin uiteindelijk een winst van 57,50 punten op 16.883,99.