Onderzoek: Diederik van Erven Dorens

Grafiek: Nederland is verhoudingsgewijs de grootste buitenlandse investeerder van de wereld. In dollars gemeten neemt Nederland de zesde positie op de wereldranglijst in. De investeringen in het buitenland lopen uiteen van het aankopen van ondernemingen, het aangaan van joint ventures (samenwerkingsvormen) en het beleggen in onroerend goed en beleggingsfondsen. Nederland investeerde in de periode 1985-1994 gemiddeld ruim vier miljard gulden per jaar in de Verenigde Staten.

Daarmee was ons land na het Verenigd Koninkrijk en Japan de derde buitenlandse investeerder in de Verenigde Staten. Met bijna een kwart van de totale Nederlandse investeringen in het buitenland zijn de Verenigde Staten nog steeds de meest favoriete buitenlandse bestemming van de Nederlandse investeerders. 350 jaar geleden was Nederland nog de belangrijkste investeerder in bijvoorbeeld de infrastructuur van Nieuw Amsterdam (het tegenwoordige New York), waarvan Peter Stuyvesant toentertijd de eerste gouverneur was. Het ministerie van economische zaken verklaart het relatief lage niveau van Nederlandse investeringen in Duitsland onder andere door de grote aandelenpakketten die in handen van Duitse banken zijn. Hierdoor worden veel Duitse aandelen beperkt verhandeld. Japan ontbreekt in de graphic omdat het niveau van de Nederlandse investeringen in dit land laag is en sterk fluctueert. Dat komt vooral door de regulerende maatregelen van de Japanse overheid. Niettemin is Nederland de derde buitenlandse investeerder in Japan.

    • Grootinvesteerder in het Buitenland