NV Multifilm

In het artikel van Kester Freriks (NRC Handelsblad, 15 april) over het werk van de fotografen Breijer en Oorthuis in Indonesië kom ik de misvatting tegen dat de NV Multifilm identiek zou zijn aan het Regerings Filmbedrijf. De NV Multifilm was echter een particulier bedrijf, in handen van en gerund door een familie Mol. Vader J. Mol was directeur, zijn oudste zoon was bedrijfsleider, de echtgenote van die zoon was directiesecretaresse en de tweede zoon had de technische leiding van het bedrijf. De onderlinge verhoudingen waren slecht; de zoons konden niet met hun vader overweg. De NV Multifilm is geliquideerd. De Mollen werden uitgekocht. De vader en zijn oudere zoon en schoondochter vertrokken naar Nederland. De tweede zoon ging een dienstverband aan met het nieuw opgerichte Regerings Filmbedrijf.

    • Mr. E.C. Maschewski