Nederlandse BBC (1)

Het 'Recept voor een Nederlandse BBC' dat Erik Jurgens ons in NRC Handelsblad van 24 april voorschotelt, leidt met grote zekerheid tot een misbaksel. Daarom twee waarschuwingen/ correcties bij zijn receptuur.

Het is niet de Nederlandse Programma Stichting (NPS) die 'bij uitstek programma's' van de oude NOS verzorgt, dat doet nog steeds die NOS (Nederlandse Omroep Stichting). De NPS verzorgt de 'aanvullende' programma's die vóór 1 januari 1995 door de NOS werden gedaan: cultuur, informatie, minderheden.

Jurgens' adoratie voor de Britten en hun BBC raakt kant nog wal. Zo'n driekwart van de Britten kijkt liever naar de Engelse commerciële televisie dan naar 'hun' BBC. Deze 'moeder van de publieke omroep' heeft in de afgelopen jaren een ongemeen hard gevecht met de overheid moeten voeren om een nieuwe zendmachtiging voor de komende jaren te krijgen.

Feit is intussen dat de pluriforme Nederlandse publieke omroep met drie televisienetten en vijf radiostations zijn kijkers en luisteraars zo'n redelijke en kwalitatieve keuze aan programma's biedt, dat hij méér kijkers en luisteraars aan zich bindt dan welke publieke omroep in Europa ook. Jurgens zou er beter aan doen het Nederlandse recept in de ons omringende landen aan te bieden!

    • André Matthijsse