Naaktslakken goed te bestrijden met aaltjes

Het parasitaire aaltje Phasmarhabditis hermaphrodita is in staat slakken te doden. Deze ontdekking is gedaan door Henk Vlug van het Instituut voor Planteziektenkundig Onderzoek (IPO-DLO) te Wageningen. De vinding brengt de biologische slakkenbestrijding een grote stap dichterbij.

Het aaltje is zeer specifiek en belaagt uitsluitend naaktslakken, aldus onderzoeker Vlug. Naaktslakken zelf zijn minder kieskeurig en vreten alles wat groen is. Vlug wijt het verdwijnen van klaver uit de weilanden aan dit vraatzuchtig beestje. De akkerbouwer treft in het voorjaar de naaktslak aan in kiemende wintertarwe. Bij de groenteteler worden vrijwel alle koolsoorten belaagd.

Naaktslakken zitten echter ook in kassen. Jaarlijks wordt in ons land 34.000 kg mollusciciden of slakkenbestrijdingsmiddelen gespoten tegen slakken. Deze chemische middelen kunnen over een paar jaar wellicht worden vervangen door biologische slakkenkorrels. Uit eerste veldproeven blijkt dat een gebruik van 200.000 aaltjes per vierkante meter leidt tot een reductie van tachtig procent aan naaktslakken. De aaltjes kunnen worden vermeerderd via de slakken.

In Oostenrijk worden proeven gedaan met implanteren van een minizender om individuele slakken in het veld te kunnen volgen. Hier kijkt men naar de mogelijkheid om de slakkenschade in te dammen via natuurlijke vijanden zoals loopkevers. In het Franse Montpellier wordt gekeken hoe parasitaire vliegen kunnen worden ingezet tegen een hinderlijke huisjesslak.

    • Peter de Jaeger