N. VAN DER VORM 1927-1995; Scheepvaarteconoom

De afgelopen zaterdag overleden zakenman Nico van der Vorm, zette in 1989 een punt achter het zelfstandig bestaan van de Holland Amerika Lijn (HAL), de toen nog Rotterdamse scheepvaartmaatschappij.

De vice-voorzitter van de raad van commissarissen van de huidige investeringsmaatschappij Hal Holding NV overleed na een slopende ziekte in zijn woonplaats Bennebroek.

De naam Van der Vorm is onlosmakelijk verbonden met de Holland Amerika Lijn (HAL). Nico van der Vorm volgde in 1966 zijn overleden vader op als directeur. Onder leiding van Nico van der Voorn werd voor 1,4 miljard gulden de cruisevloot en bijbehorende toeristische bedrijven van de HAL overgedaan aan de Amerikaanse maatschappij Carnival Cruise Lines. De HAL was toen al fiscaal gevestigd op Sint Maarten. De HAL werd opgericht in 1873, oorspronkelijk als de NV Nederlandsche-Amerikaanse Stoomvaartmaatschappij (NASM).

De HAL ontwikkelde zich tot de grootste transatlantische passagiersdienst. Tot 1973, honderd jaar na de oprichting, vervoerde de HAL 4,5 miljoen mensen van en naar Amerika, waaronder 850.000 emigranten. De voormalige vertrekhal van de HAL in Rotterdam doet nu dienst als Hotel New York.

Van der Vorm werd in 1927 geboren in Rotterdam. Hij studeerde economie aan de Gemeentelijke Universiteit van Amsterdam. In 1951 begin Van der Vorm zijn carrière bij de Scheepvaart en Steenkolen Maatschappij in Rotterdam. Van oktober 1957 tot 1967 voerde hij daar de scepter als directeur. In 1963 werd hij gekozen tot commissaris bij de HAL en in 1967 benoemd tot directeur.

Onder leiding van Van der Vorm nam de HAL een aantal nautisch gebonden bedrijven over, zoals Hoogerwerf & Co Handelsmaatschappij (staalkabels en zeil) en Bingham & Co (zeildoek en dekkleden) Bovendien ging de HAL zich ook richten op zwaar transport .

Na de verkoop van de HAL vestigde Van der Vorm zich in Seattle. Via commissariaten bij ondermeer Philips en Kluwer hield hij contact met Nederland. Vorig jaar keerde hij terug in Nederland. Van der Vorm werd 67 jaar.