Menem wil delen in 'rehabilitatie' Argentijns leger

BUENOS AIRES, 27 APRIL. De Argentijnse president Carlos Menem zou de 'vuile oorlog' - de repressie van linkse dissidenten door de militaire dictatuur in de jaren 1976-'83 - waarschijnlijk het liefst voor onbepaalde tijd per decreet tot verboden thema verklaren. Of in elk geval tot na de presidentsverkiezingen van 14 mei, die hem een tweede ambtstermijn moeten bezorgen. Maar nu de stafchef van de landmacht, generaal Martín Balza, het boetekleed heeft aangetrokken voor de wandaden van het leger, kan Menem niet langer de hoop koesteren dit gevoelige thema onder het tapijt te kunnen moffelen.

Volgens Hasselaar is er op dit punt sprake van een omslag in de houding van het college. “De cultuur was: het stadsbestuur bepaalt wat er gebeurt. Onze houding is: goede plannen van de oppositie of uit de wijken honoreren.”

    • Willemijn de Vries