Luxemburg geen partij voor koploper Noorwegen

ROTTERDAM, 27 APRIL. Het Noorse voetbalteam, lijstaanvoerder in groep 5 van het EK, had gisteravond geen moeite met Luxemburg. De Scandinaviërs wezen in Oslo de brigade uit het Groothertogdom met 5-0 terug. Jakobsen en Fj⊘rtoft scoorden al in de elfde en twaalfde minuut. Brattbakk zorgde voor 3-0. Na de pauze zagen de ruim 15.000 toeschouwers Berg en Rekdal de roos treffen.

Wit-Rusland, op 7 juni in Minsk de volgende tegenstander van Oranje, kwam in eigen land tegen Malta niet verder dan 1-1. De thuisploeg nam na rust een voorsprong door Taikov. Carabot maakte gelijk. Beide landen zijn kansloos voor de eindronde.

In groep 1 versloeg Roemenië Azerbeidzjan met 4-1. Drie doelpunten waren van Florin Raducioiu, die op het WK een van de betere schutters was. De spits speelt voor Español. Ook de maker van het andere doelpunt, Dumitrescu, voetbalt in Spanje: bij Sevilla. De wedstrijd werd wegens de roerige politieke situatie gespeeld in het Turkse Trabzon.

Het Franse elftal, dat in vijf voorgaande duels slechts twee keer scoorde, won in Parijs met 4-0 van Slowakije. Frankrijk is als enige land in de hele kwalificatie nog zonder tegentreffers. Kristofik opende de score met een bal in eigen doel. Ginola, Blanc en Guerin maakten de overige doelpunten. Israel en Polen zijn nog kanshebber op de tweede plaats.

Spanje is in groep 2 al vrijwel zeker van deelneming aan de eindronden. De Zuideuropeanen wonnen uit van Armenië: 2-0. Amavisca en Goicoechea maakten de doelpunten. Spanje heeft vijf keer gewonnen en een keer gelijk gespeeld. Op eerbiedwaardige afstand van Spanje volgt Denemarken. De Europees kampioen won thuis met 1-0 van Macedonië, door een doelpunt van Nielsen. België won op eigen bodem met 2-0 van Cyprus, dankzij Karagiannis en Schepens. De ploeg van bondscoach Van Himst verzamelde evenveel punten als de Denen, maar ze speelde één wedstrijd meer.

In groep 3 waren sensationele uitslagen te bewonderen. Hongarije won voor slechts 8.000 toeschouwers thuis met 1-0 van Zweden. Halmai van Germinal Ekeren scoorde na twee minuten. Turkije won met 2-1 in en van Zwitserland. De Turken lijken op weg naar hun eerste deelneming aan een groot toernooi sinds 1954, het WK in Zwitserland. Turkije is verrassend koploper met tien punten uit vijf. Zweden, dat eerder verloor van de Zwitsers en de Turken, heeft pas zes punten uit vijf en dreigt de eindronden mis te lopen.

Italië, finalist bij het laatste WK, won in Vilnius met 1-0 van Litouwen. Het kan bijna niet anders of Kroatië (2-0 tegen Slovenië) en Italië plaatsen zich in groep 4 voor Engeland. De overige landen zijn eenvoudig te zwak. Litouwen had van Italië moeten winnen om aan te sluiten. Voor Italië, zonder de zieke ster Roberto Baggio, scoorde Zola na een kwartier. Oekraïne versloeg Estland, dat nog geen enkel punt heeft, met 1-0.

In groep 6 verloor koploper Portugal voor het eerst, na vier zeges. Dat gebeurde in Dublin tegen Ierland, door een eigen doelpunt van doelman Baia vlak voor rust, na een inzet van Aldridge. Ierland nam de koppositie over. Noord-Ierland won in Riga met 1-0 van Letland, door een doelpunt van Ian Dowie uit een strafschop. De Noordieren staan twee punten achter op Portugal, maar speelden al twee duels meer. Oostenrijk is theoretisch nog de vierde kanshebber, na de 7-0 op het dwergstaatje Liechtenstein.

In groep 7 behield Bulgarije de leiding: de Oosteuropeanen haalden vijftien punten uit vijf duels. Gisteren waren ze in Chisinau Moldavië royaal de baas: 3-0. De vedetten van Bulgarije scoorden. Balakov voor rust, Stoitsjkov twee keer na de pauze. Beiden waren na het WK opgenomen in het zogenoemde sterrenteam van het evenement. Stoitsjkov had griep, maar de spits van Barcelona beloofde zijn coach Penev de overwinning. Een kwartier voor het einde liet hij zich vervangen.

De Duitsers lieten in het thuisduel tegen het als laatste geplaatste Wales voor het eerst punten liggen. De Britten namen al na acht minuten een voorsprong door Saunders. De gelijkmaker viel vlak voor rust, door Herrlich. Duitsland, zonder vaste krachten als Matthäus, Helmer, Kohler, Sammer (allen geblesseerd) en Möller (geschorst), liet veel kansen liggen, vooral via Klinsmann en Herrlich. Reuter, voor de gelegenheid leider van de verdediging, kreeg nauwelijks serieus werk op te knappen. “We hebben de overwinning weggegeven”, vond bondscoach Bert Vogts. Georgië behield zijn kleine kans Duitsland of Bulgarije uit het eindtoernooi te houden door in Tiflis met 2-0 te winnen van Albanië.

Het spannendst is de strijd in groep 8, waar vier landen volop strijden voor de eerste plaats. Griekenland behield de leiding met twaalf punten uit vijf, ondanks een kansloze thuisnederlaag tegen Rusland: 0-3. De Russen, nog zonder verlies, staan op acht uit vier. In Saloniki scoorden Nikiforov, Zagorakis (eigen doel) en Bestjastnik. Finland, dat de Faer⊘er met 4-0 versloeg, heeft ook twaalf punten maar een wedstrijd meer gespeeld dan Griekenland. Ook Schotland, dat bij San Marino won (2-0), is nog kansrijk met elf uit zes.