Leger Z-Korea paraat wegens grensincident

SEOUL, 27 APRIL. Zuid-Korea heeft zijn grenstroepen in verhoogde staat van paraatheid gebracht langs de grens met Noord-Korea in reactie op grensschendingen door militairen van het communistische regime in het noorden.

De Noordkoreaanse militairen zouden onmiddellijk zijn teruggekeerd nadat Zuidkoreaanse grenspatrouilles langs de gedemilitariseerde zone hen daartoe hadden gemaand. “Een dergelijke ongebruikelijke activiteit is een duidelijke schending van de wapenstilstand [uit 1953]. We hebben inmiddels een protestbericht verzonden naar Noord-Korea”, aldus een woordvoerder van het Zuidkoreaanse ministerie van defensie.

Volgens het ministerie zijn de grensincidenten, op 19 en 23 april, een poging van Pyongyang om Seoul te verleiden tot een gewapend optreden. Noord-Korea zou de wapenstilstand willen verruilen voor een regeling met de Verenigde Staten die Zuid-Korea buitensluit. Zowel Zuid-Korea als de Verenigde Staten hebben eerder al Noord-Korea ervan beschuldigd het bestand, dat het einde betekende van de Korea-oorlog, te niet te willen doen.

Het Zuidkoreaanse ministerie heeft laten weten niet te zijn opgetreden tegen de Noordkoreanen om het uiterst moeizame overleg tussen Noord-Korea en de VS over het Noordkoreaanse kernprogramma niet in gevaar te brengen. Bovendien zou Seoul ook zijn eigen inspanningen om een dialoog te openen met het noorden, niet willen belasten.

De VS doen op dit moment verwoede pogingen om het vorige week afgebroken overleg met Noord-Korea te hervatten. Noord-Korea heeft vandaag gezegd te overwegen de gesprekken over de vervanging van de Noordkoreaanse kerninstallaties weer op te pakken. In oktober kwamen Noord-Korea en de VS overeen dat Pyongyang zijn grafiet-centrales - die volgens het Westen plutonium produceerden voor de bouw van kernwapens - zou stilleggen. In ruil daarvoor zou Noord-Korea worden voorzien van licht-waterreactoren. Maar over de leverancier van de centrales kunnen de VS en Noord-Korea het niet eens worden. Pyongyang wil geen installaties accepteren van Zuid-Korea, dat het grootste deel van de benodigde 4 miljard dollar verschaft. (Reuter, AP)