Kunststof melkfles komt eraan

De Verenigde Staten, Zweden, Oostenrijk en Duitsland zijn ons al voorgegaan, maar nu heeft ook Campina Melkunie de stoute schoenen aangetrokken om op Hegeliaanse wijze de tegenstelling te beslechten tussen glazen retourfles en kartonnen (met polyetheen beschermlaagje) melkpak. Het resultaat is een vierkante 'fles' van transparant polycarbonaat die meerdere malen gebruikt kan worden. 'Tot veertig, vijftig keer', denkt Luc Hendriks van GE Plastics in Bergen op Zoom, leverancier van de grondstof. Daarmee verslaat de polycarbonaat melkfles ruimschoots de glazen retourfles, die gemiddeld een keer of vijftien opnieuw wordt gebruikt.

Het grote voordeel van de polycarbonaat fles is zijn geringe gewicht. De lichtste glazen melkfles weegt nog altijd zo'n 380 gram, de kunststof fles weegt maar 80 gram. Zijn vierkante vorm maakt bovendien dat er veel meer flessen op een vierkante meter passen. Niet alleen scheelt dat eenderde in transportkosten, maar bovendien kunnen er meer flessen op een vierkante meter schapruimte. Voor de detaillist een onmiskenbaar voordeel dat ruimschoots opweegt tegen de extra 'handling' van de retourflessen.

Een probleem bij retourflessen is dat niet iedereen de fles gebruikt waarvoor hij bedoeld is. Zo gebruiken mensen de glazen fles voor opslag van een restje petroleum of terpentine. bij de polycarbonaatfles is dat niet mogelijk. Polycarbonaat wordt namelijk snel aangetast door organische oplosmiddelen en slaat dan wit uit. Tijdens de optische inspectie van de retourflessen worden de ondoorzichtig geworden flessen er automatisch uitgegooid.

Als de polycarbonaatfles aan het eind van zijn eerste leven is gekomen, wacht hem nog een tweede leven. Niet als melkverpakking, maar als pallet, kunststof container of brievenbus. Volgens Hendriks blijven de mechanische eigenschappen van het polycarbonaat na gebruik en herverwerking voor 95% behouden.