Kinderagenda

Walvissen

Moby Dick was de naam van een grote en oude potvis. Hij had zoveel gevochten met andere potvissen, reuze-inktvissen en walvisjagers dat zijn kop bijna wit was van de littekens. Ook had hij verschillende boten versplinterd met zijn enorme kracht. Over hem is een beroemd boek geschreven door Herman Melville. In het boekje dat bij de tentoonstelling 'Extra Extra Large, Walvissen in Rotterdam' hoort kan je niet alleen over potvissen lezen, maar ook over walvissen, dolfijnen, tuimelaars, orka's, narwallen en bultruggen. Ook kan je walvisstempels verzamelen, een oceaankijkdoos in elkaar zetten, proefjes doen, voelen hoe zwaar walvisbotten wegen en je eigen gewicht vergelijken met dat van een babywalvis van 7500 kilo! Het boekje kost ƒ 2,50. Tentoonstelling t/m 31 okt. Open 9-18u. Diergaarde Blijdorp, van Aerssenlaan 49, Rotterdam. Inl 010-4431495.

3x3=10

Mevrouw Blinker heeft een zwembadkamer en die moet brandschoon, kraakhelder en citroentjesfris zijn én blijven, daar zorgt schoonmaakster Hinker voor. Maar dan komen de Stinkers! Ze smeren alles onder de modder. Behalve de Moddermonsters door dansgroep DEE is er nog veel meer te zien en te horen op het Kinderfestival: oa Poppentheater Dibbes over de kikker Eiber en Dobbertje Swanebloem, Alphabet Soup (gaat helemaal over eten), de verhalen van Mannetje Kalebas en Perõ of de geheimen van de nacht. Na de voorstellingen kan je ook zelf dansen, zingen, verhalen vertellen, tekenen en poppen maken. Vanaf 4 jaar. Kinderfestival 3x3=10 in Edam, Amsterdam-Noord en Weesp. Van 28 april t/m 6 mei. Kosten ƒ 5,- (alle leeftijden), activiteiten na de voorstelling ƒ 3,-, strippenkaart (niet persoonsgebonden) ƒ 12,50 (voor 3 voorstellingen). Inl 023-319139.

Professor

'Professor Bobby Sterkestaaltjes' dwaalt door het Technologie Museum Nint, zoekt jou en je ouders op en daagt jullie uit om samen met hem sterke staaltjes uit te halen. Ook rijden twee 'Proeven op Pad'karren door het museum die gaan over Water en meikaas maken; je mag ook meehelpen de kaas te maken en natuurlijk later ook zelf opeten. En er is een 'Stoffenspel', waarbij je zietwat er allemaal met nieuwe materialen kan worden gemaakt. Ma-vr 10-17u, za en zo 12-17u (koninginnedag gesloten). Kinderen t/m 4 jaar gratis toegang, 5 t/m 12 ƒ 7,- en 13 t/m 64 ƒ 10,- 65+ ƒ 7,50. Technologie Museum NINT, Tolstraat 129, Amsterdam. Inl 020-5708111

Sprookjesbos

De zolder van het bezoekerscentrum Oisterwijk is omgetoverd in een groot bos, waar je bekende en minder bekende sprookjesfiguren kan gaan zien en naar de sprookjes luisteren. Ook kan je meedoen aan een wedstrijd, waarbij je sprookjes moet herkennen. Voor kinderen tot ongeveer 7 jaar. Van 30 april t/m 8 juni in bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, van Tienhovenlaan 5, Oisterwijk. Inl 04242-19029.

Legermuseum

Je hebt de laatste weken vast wel eens foto's in de krant gezien van de bevrijding van Nederland in 1945. Veel zwaaiende en vrolijke mensen en Britse, Franse en Canadese soldaten die naast hun tank staan en sigaretten en repen chocolade uitdelen. Van zo'n Britse soldaat kan je in het Legermuseum in Delft een plaat kleuren, knippen en in elkaar zetten. Ook draaien er in de filmzaal twee tekenfilms uit de jaren '40: in 'Spirit of '43' moet Donald Duck belasting betalen omdat er veel geld nodig is om de vijand (Duitsland en Japan) te verslaan en in de tweede film wordt commando Daffy Duck met een parachute neergelaten om twee Nazi's te zoeken. Op vrijdag 5 mei is het museum gratis en om 14u is er een rondleiding langs allerlei voorwerpen die met 'de bevrijding' te maken hebben. Ook ontvang je bij binnenkomst gratis een ansichtkaart; achter op staat een raadseltje over de bevrijding. Als je het opgelost heb mag je voor niets vanuit uit het Legermuseum een kaart naar je vriendje of vriendinnetje sturen. Vanaf 7 jaar. Woensdag 3 mei. Legermuseum, Korte Geer 1, Delft.

Koekjes bakken

Zoete broodjes wie kan ze vinden? Door het Bakkerijmuseum 'De Oude Bakkerij' zijn allemaal spreekwoorden verstopt die met de bakker te maken hebben. Wie ze heeft gevonden mag als beloning zelf een koek bakken. Verder kan je in het museum zien hoe een bakker vroeger leefde en werkte en natuurlijk is er ook een echte bakker die lekkere broodjes en koekjes bakt en ook marsepein maakt. Dag. 12-17u, Nieuwstraat 8, Medemblik. Inl 02274-5014/2800.