Kerkorian: Chrysler moet opinie aandeelhouders peilen

NEW YORK, 27 APRIL. De Amerikaanse zakenman Kirk Kerkorian heeft Chrysler verzocht de mening van zijn aandeelhouders te peilen over het enorme bod dat Kerkorian heeft uitgebracht op alle uitstaande stukken van de op twee na grootste autofabrikant van de VS. Mochten de aandeelhouders niet geïnteresseerd zijn, dan trekt hij zijn bod in, zegt hij in een brief aan president-directeur Eaton van Chrysler.

Kerkorian, die met een belang van 10 procent de grootste aandeelhouder van Chrysler is, reageert hiermee op het maandag genomen besluit van de raad van bestuur van de autofabrikant om het overnemingsbod van 22,8 miljard dollar (35 miljard gulden) af te wijzen. De leiding van het concern ziet niets in de wijzigingen die Kerkorian voorstaat en liet hem dat maandag al per brief weten. Kerkorian wil een beleid waarbij het belang van de aandeelhouders meer aandacht krijgt.

Ook op de New-Yorkse effectenbeurs werd uit het voorstel van Kerkorian en de briefwisseling de conclusie getrokken dat de kans op doorgaan van de overname kleiner wordt. Het aandeel Chrysler daalde met ruim 2,6 dollar tot 41,5 dollar. Op 12 april, de dag waarop Kerkorian zijn overnameplannen aankondigde, steeg de koers nog naar 48,75 dollar, in de richting van de 55 dollar waarop Kerkorian zinspeelde als de overnameprijs per aandeel.

Sinds 12 april heeft Chrysler tegenvallende resultaten gepubliceerd over het eerste kwartaal van dit jaar. De winst daalde in die periode met 37 procent. Bovendien hebben kredietbeoordelingsagentschappen als Moody's laten doorschemeren dat zij de krediet-ratings voor Chrysler zullen verlagen als het concern zijn liquiditeitsreserves zou aanwenden om zijn eigen overname te financieren, hetgeen de bedoeling van Kerkorian is. Chrysler heeft meermalen laten weten niet te willen worden overgenomen.