IATA-leden na drie jaar weer op winst

De internationale luchtvaartmaatschappijen hebben in 1994 voor het eerst sinds 1990 een positief resultaat laten zien. De gezamenlijke uitkomsten bedroegen per saldo 1,8 miljard dollar, een bedrag dat dit jaar kan oplopen tot 5,5 miljard dollar. Dit maakt de internationale luchtvaartorganisatie IATA (International Air Transport Association) bekend.

Het positieve resultaat, dat bijna tweemaal hoger is dan het bedrag dat de IATA in november vorig jaar voorzag, volgt op een verlies van 4,1 miljard dollar in 1993. IATA-topman Pierre Jeanniot sprak van een duidelijk herstel na een periode van vier jaar waarin het totale verlies opliep tot 15,6 miljard dollar.

Het passagiersvervoer door de lucht groeide vorig jaar met 8 procent. het vrachtvervoer nam toe met 14 procent. Het totale vervoer nam toe met 10 procent. Voor dit jaar houdt de IATA het op een toeneming van 8,5 procent. IATA begon 50 jaar geleden met 57 maatschappijen uit 31 landen en telt nu 230 leden in 135 landen.