Gaspijpleiding in Rusland ontploft

MOSKOU, 27 APRIL. In het noordwesten van Rusland is vannacht een gaspijpleiding geëxplodeerd, als gevolg waarvan een omvangrijk bosgebied in brand is geraakt. Die brand is inmiddels geblust.

Moskou heeft Washington van de explosie op de hoogte gesteld. Eerder had een Amerikaanse satelliet de vlammen die het gevolg waren van de ontploffing waargenomen. Op het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken wordt de mededeling uit Moskou 'routine' genoemd.

Japanse piloten maakten vannacht het eerst melding van de brand. Een van hen gaf door dat de rook boven het brandende bosgebied een hoogte van meer dan 7.600 meter had bereikt. Bij navraag bleek dat zich in een gasleiding bij Oechta, een stad van 150.000 inwoners in de autonome republiek Komi, een zeer zware explosie te hebben voorgedaan. Oechta is een belangrijk centrum voor de winning van olie en gas. “Er was een enorme ontploffing. Alles trilde. Daarna zagen we een grote brand tegen de donkere hemel. Het was verschrikkelijk”, zo meldde vanuit Oechta een functionaris van het gasbedrijf dat de olie- en gaswinning in Komi verzorgt. De explosie deed zich op dertien kilometer van Oechta voor.

Volgens een woordvoerder van de plaatselijke burgerbescherming moet een vonk bij een lekkende leiding de ontploffing hebben veroorzaakt. Dergelijke ongelukken doen zich in Oechta - en elders in Rusland - regelmatig voor. In oktober vorig jaar lekten uit een pijpleiding bij Oechta miljoenen liters olie weg. De woordvoerder zei dat zich bij de explosie en de brand geen persoonlijke ongelukken hebben voorgedaan. (AP)