Foto

Foto: Gistermiddag hielden de vier vakcentrales in Den Haag een gezamenlijke WAO-manifestatie onder het motto “WAO-keuring is geen werk”, met veel toespraken, steltlopende nep-artsen, een arbeidsmarkt-glijbaan, een grote tent en informatiekraampjes.

In een hoek van de grote tent, die ondanks het mooie weer was opgesteld op het Plein voor het gebouw van de Tweede Kamer, speelde staatssecretaris Linschoten (sociale zaken) vanachter een plastic tuintafel voor biechtvader. Eén voor één schoven wat oudere WAO'ers (hoofdzakelijk mannen) aan. Linschoten knikte begrijpend en liet de ander praten. Aan een andere campingtafel discussieerde CDA-woordvoerder P.J. Biesheuvel met drie oudere vrouwen. PvdA, D66 en VVD schitterden door afwezigheid.

Om het 'drama' aan te tonen had de FNV een drietal telefonische enquêtes onder in totaal 539 gekeurde WAO-ers laten houden. Van de in 1994 gekeurden, zo bleek, kreeg 64 procent een ander arbeidsongeschiktheidspercentage, hetgeen in 91 procent van de gevallen tot inkomensverlies leed. Iets meer dan de helft leed zelfs een netto inkomensverlies van 20 procent of meer. Van degenen die voorheen 80-100 procent arbeidsongeschikt waren, verloor 51 procent de WAO-uitkering na de keuring omdat het percentage arbeidsongeschiktheid lager werd dan 15. (Foto Roel Rozenburg)