Duits bedrijf koopt Holland International op

ROTTERDAM, 27 APRIL. Europa's toeristische marktleider Touristik Union International (TUI) in Hannover neemt het belang van 91 procent in Holland International over van de Kaufhof Holding. Daarmee wordt TUI eigenaar van zowel Holland International als van Arke Reizen.

H.I. en Arke, de nummers één en twee op de Nederlandse reismarkt, worden door TUI in één holding ondergebracht maar blijven onder eigen naam als winstverantwoordelijke ondernemingen bestaan. Wel zeggen woordvoerders van beide organisaties dat de holding bepaalde zaken gaat coördineren en op elkaar afstemmen. Het akkoord tussen TUI en Kaufhof werd dinsdag beklonken en gisteren aan de 1.500 personeelsleden van Holland International voorgelegd. Volgens zegsman R. Ortlepp van TUI heeft de overname geen nadelige gevolgen voor de werkgelegenheid. Kaufhof gaf vorige maand al te kennen gaf uit reiswereld te willen stappen.

Arke Reizen - sinds kort geleid door de voormalige Fokkertopman E.J. Nederkoorn - is nu nog voor 40 procent eigendom van TUI en voor 60 procent van oprichter en reispionier Ferry Fransen. Eerder was al afgesproken dat Fransen het gros van zijn aandelen in de loop van dit jaar zal overdragen aan TUI. Als dat is afgerond volgt ook pas de 'invulling' van het management en van de raad van commissarissen van de holding die boven beide reisorganisaties komt te staan.

De KLM had al een belang van 9 procent in Holland International plus een optie op de overige H.I.-aandelen, en krijgt nu via TUI ook een 9 procentsbelang in Arke. Het wordt mogelijk geacht dat de KLM die optie heeft geruild tegen haar nieuwe belang in Arke. Maar de betreffende organisaties willen daarover niets zeggen en hetzelfde geldt voor andere financiële aspecten van de transactie.

Met deze concentratie wordt de Nederlandse reiswereld weldra beheerst door een tweeledig concern met een jaaromzet van tegen de 3 miljard gulden en marktaandelen van 30 procent op het terrein van zakenreizen en van bijna 25 procent op dat van vakantiereizen. Holland International boekte vorig jaar een winst van 33 miljoen gulden op 1.8 miljard gulden omzet. Bij Arke lagen deze cijfers op respectievelijk 14,7 en 940 miljoen gulden.

Woordvoerder N. van Zanten van de Consumentenbond toont zich vooralsnog niet verontrust door deze vanuit Duitsland geleide machtsconcentratie in de Nederlandse reiswereld. “Het is mogelijk dat door de bundeling van krachten vervelende overboekingen afnemen en meer gunstige overeenkomsten worden gesloten met hoteleigenaren. Dat betekent voordeel voor de consument. Maar tegelijk zullen wij nauwgezetter dan in het verleden prijs en kwaliteit volgen.”

Na Holland International en zijn partner Arke komt de geheel Nederlandse reisorganisatie OAD te Velp met een jaaromzet van 410 miljoen gulden op de derde plaats, gevolgd door organisaties als Neckermann, NBBS, Vrij Uit en De Jong Intratours. “Je ziet de marktconcentraties op je afkomen”, aldus directeur Hans de Jong van dat laatste bedrijf. “De dwarsverbanden doemen overal op. Nu nog zijn er zo'n 50 tot 60 zelfstandige toeroperators in Nederland en over enkele jaren heb je er nog maar vijf of hoogstens tien.” Over dwarsverbanden gesproken: De Jong Intratours is voor 26 procent in handen van Holland International en daarmee weldra van TUI.