Commissie EU wil hulp via Rwandese regering staken

BRUSSEL/ KIGALI, 27 APRIL. De Europese Unie moet de hulp aan de Rwandese regering opschorten na het bloedbad in het kamp Kibeho, waar zaterdag duizenden ontheemde Hutu's de dood vonden door toedoen van het overwegend uit Tutsi's bestaande Rwandese leger. De Europese Commissie, het 'dagelijks bestuur' van de EU, heeft daartoe gisteren opgeroepen. De EU is de grootste donor van humanitaire hulp aan Rwanda. Eerder hadden Nederland en België al de hulp aan Rwanda voor zover die via de Rwandese regering loopt, opgeschort. De Verenigde Staten daarentegen willen hun hulp handhaven.

De Commissie is van plan zo snel mogelijk met de 15 lidstaten van de EU, het Europees parlement en hulporganisatie over de kwestie te gaan praten. Hulp die wordt gekanaliseerd via onafhankjelijke hulporganisaties is niet in het geding, aldus een woordvoerder van de Commissie.

In Kibeho zit nog altijd een groep van duizend Hutu's verschanst, omsingeld door het regeringsleger, die weigert het kamp te verlaten en naar vroegere woonplaatsen terug te keren. De Hutu's, die vrezen voor wraakacties van de Tutsi's voor de genocide van vorig jaar, eisen een vrije aftocht naar het buurland Zaïre. De groep zou bestaan uit militante Hutu's, die zelf weer honderden vrouwen en kinderen als een soort menselijk schild vasthouden.

De Rwandese president Pasteur Bizimungu, zelf een Hutu, zou het kamp vandaag bezoeken om de Hutu's te overreden naar hun vroegere woonplaatsen terug te keren. De Rwandese vice-president en legercommandant Paul Kagamé heeft de eis van de Hutu's inzake een vrije aftocht gisteren nog van de hand gewezen. Aan de andere kant zei hij niet van plan te zijn militaire actie tegen hen te ondernemen. (Reuter, AFP)