Chip tegen diefstal paarden

DEN BOSCH - Een dierenarts van de Stichting Dutch Horsewatch brengt met een injectienaald een chip in bij een Shetlandpony, een zeer gewild opject voor criminelen. Schrokken de paardedieven voorheen niet terug voor het uitsnijden en uitbranden van tatoeages, de elektronische chip zal het lastiger maken de gestolen dieren te verkopen.

Sinds oktober 1994 tracht de Stichting op deze manier de diefstal van enkele honderden paarden en pony's per jaar te voorkomen en gestolen dieren op te sporen. De chip wordt ingebracht in de brede nucal ligament-spier halverwege de hals van het dier en blijft daar zitten. Wordt het paard gestolen dan kunnen verschillende opsporingsdiensten - zoals het politie regiocorps, ANWB-technostations en douanekantoren - de identiteit van het dier met een scanner aflezen.

Met ingang van 1 mei kunnen ook marktmeesters beschikken over de scanner. Tachtig procent van de gestolen paarden wordt op de markt verkocht. Met deze methode zal de grootscheepse handel in de goedkopere gestolen paarden van recreanten - dat het grootste aandeel van de diefstal beslaat - tot het verleden gaan behoren. Dierenartsen - die binnenkort zelf in staat zullen zijn de chip in te brengen - zijn zeer enthousiast over deze methode aangezien het veel leed voorkomt bij de eigenaar van het gestolen dier en de dierenartsen veelal geen voorstander zijn van de pijnlijke tatoeage.