Chinezen eisen van Japan vergoeding

PEKING, 27 APRIL. Vijf Chinezen die het slachtoffer zijn geworden van de Japanse invasie in China, meer dan vijfenvijftig jaar geleden, hebben gisteren gezegd een proces aan te spannen tegen de Japanse regering. Zij eisen de verontschuldigingen en een schadeloosstelling van Japan. De 84-jarige Liu Shixian, die zei verminkt te zijn door Japanse soldaten tijdens de slachting van Nanjing in 1937, vertelde tijdens een persbijeenkomst geëmotioneerd wat de soldaten hem hadden aangedaan. Daarbij trok hij zijn overhemd uit om grote littekens op zijn armen te laten zien. Liu heeft één miljoen dollar schadeloosstelling geëist. Een ander slachtoffer, de 68-jarige Li Xiumei, vertelde dat zij in 1941 werd gedwongen in een bordeel te werken als 'troostmeisje' voor Japanse militairen. “Ik moest vijf maanden lang met meer dan twintig mannen per dag het bed delen” aldus Li. Zij heeft 250.000 dollar geëist. Volgens Li Dingguo van de niet-gouvernementele organisatie voor Chinese slachtoffers van het Japanse oorlogsgeweld, hebben advocaten in Japan die optreden voor 36 slachtoffers, inmiddels processen aangespannen tegen de Japanse regering. (Reuter)