Beurs Art Amsterdam bedreigt Kunstrai niet

Art Amsterdam: 4 t/m 7 mei, Beurs van Berlage, Damrak 227 Amsterdam. Opening: 3 mei vanaf 17u30. Kunstrai: 10 t/m 14 mei, Rai congrescentrum, hal 11. Opening: 9 mei vanaf 18u.

AMSTERDAM, 27 APRIL. Een anti-beurs zal het niet worden, de nieuwste Amsterdamse galeriebeurs die volgende week woensdag opent in de Beurs van Berlage: de Art Amsterdam. Gisteren gaven de organisatoren een persconferentie in Arti et Amicitiae. En een werkelijke bedreiging voor de Kunstrai, die de week daarop voor de elfde maal wordt gehouden, is hij evenmin. Daarvoor is Art Amsterdam met zijn dertig deelnemende galeries te klein. De initiatiefnemers van Neerlands nieuwste kunstbeurs zijn galeriehouders die vorig jaar niet op de Kunstrai stonden, omdat ze het niveau van het gebodene te laag vonden.

Adriaan van der Have van galerie Torch, Cokkie Snoei - beiden uit Amsterdam - en Steven Lingbeek uit Arnhem besloten toen dat het tijd werd voor een nieuwe, kleinschalige 'kwaliteitsbeurs'. In de Beurs van Berlage zullen bijna alle galeries een stand van niet meer dan 30 vierkante meter hebben, waarvoor slechts 3000 gulden betaald hoeft te worden. Door die betrekkelijk lage prijs hopen de organisatoren dat er meer risicovolle presentaties en installaties op Art Amsterdam getoond zullen worden. Het accent ligt op hedendaagse Nederlandse kunst, er zijn geen buitenlandse deelnemers. Op de openingsavond, woensdag 3 mei, wordt een symposium gehouden onder leiding van European Art Manifestation; jonge curatoren uit diverse Europese landen zullen er discussiëren over de stand van zaken in de actuele kunst. Een aparte presentatie is gereserveerd voor de stichting Art Primeur, die 16 eindexamenstudenten selecteerde van kunstacademies uit het hele land, terwijl studenten van de Arnhemse kunstacademie onder het motto 'kriminaliteit in de kunst' als under cover-detectives beursbezoekers zullen schaduwen. Het kunstzinnige restaurant de Supper Club bestiert een piepklein etablissement in de Beurs van Berlage, waar ongetwijfeld bijzondere hapjes geserveerd zullen worden. Op zondag 7 mei, de laatste dag van Art Amsterdam, wordt een prijs van 6000 gulden uitgereikt aan een kunstenaar van wie bijzonder werk te zien is op Art Amsterdam. De prijs is ingesteld door de verzekeringsmaatschappij NOG. De beursorganisatie zelf zal een wisselbeker overhandigen aan de galerie met de avontuurlijkste stand. Het is echter nog de vraag of Art Amsterdam een vervolg zal krijgen; dat hangt af het aantal bezoekers (de beurs ontvangt geen subsidie) en van de bevindingen van de deelnemers. Onder laatstgenoemden bevinden zich veel Amsterdammers, zoals Riekje Swart, Paul Andriesse, Aschenbach, Fons Welters en Serieuze Zaken. In de laatstgenoemde stand zal nieuw werk van Rob Scholte te zien zijn.

De Kunstrai, die van 10 tot en met 14 mei plaatsheeft, houdt vandaag een persconferentie waarin gemeld wordt dat het deelnemertal na het dieptepunt van vorig jaar weer is gestegen. In 1994 dreigde de tiende Kunstrai niet door te gaan, omdat de adviescommissie van galeriehouders op grond van hun kwaliteitscriteria maar dertig galeries kon selecteren. Het Rai-bestuur heeft de organisatie van de beurs toen zelf ter hand genomen. Verbreding van het aanbod met onder meer kunsthandelaren die kunst en meubels vanaf 1900 brachten, werd de nieuwe lijn die nu wordt gecontinueerd. Daardoor is het aantal toegelaten galeries gestegen: 136 stands zal de Parkhal van het Raicomplex over twee weken tellen.

Daaromheen heeft de Rai, die het eveneens zonder overheidssteun moet doen, een aantal evenementen opgezet rond jonge Nederlandse kunst. Zo zijn er 10 solostands voor veelbelovende kunstenaars, voorgedragen door hun galeries - onder wie Sonja Oudendijk (galerie Oele), Dianne Hagen (Loerakker) en Roland Berning (Asselijn). Studenten van het Sandberg Instituut (de tweede fase-opleiding van de Rietveldacademie) maken een installatie met een picknick-plaats, onder het motto 'de natuur is een illusie'. Voor het eerst dit jaar zijn 95 werken van 122 jonge kunstenaars te zien die in 1993 en 1995 een startstipendium van het Fonds voor Beeldende Kunst, Vormgeving en Architectuur hebben gekregen.

De Kunstrai won dit jaar een aantal galeries terug die bij een vorige editie afhaakten, zoals Collection d'Art uit Amsterdam en Nouvelles Images uit Den Haag. En hoewel vooral de Amsterdamse galeries veel uitwijken naar de concurrent, heeft het Lijnbaansgrachtcomplex (onder meer galerie Akinci en Lumen Travo) voor de Kunstrai gekozen. Er zijn zes galeries die aan beide kunstbeurzen deelnemen.

    • Renée Steenbergen