Bayer begint jaar met fikse winstgroei

Bayer heeft in het eerste kwartaal bijzonder goed gedraaid. De winst voor belastingen van het Duitse chemieconcern ging met 35 procent omhoog tot 1,02 miljard mark (ruim 1,1 miljard gulden). Voor het lopende jaar handhaaft Bayer zijn verwachting dat het resultaat voor belastingen met 15 procent zal toenemen.

De omzet nam toe met 6 procent tot 11,7 miljard mark. De volumegroei bedroeg 11 procent terwijl het concern 2 procent hoger verkoopprijzen in rekening kon brengen. Daarentegen kreeg Bayer een negatief effect van 7 procent van wisselkoersverschillen te verwerken. De chemiereus schrijft de gisteren bekendgemaakte resultaten toe aan een duidelijke verbetering in de vraag op zowel de binnenlandse als de buitenlandse markten. In Duitsland noteerde de moedermaatschappij Bayer AG een omzetgroei van 13 procent. In Europa bedroeg de groei 9 procent. In Noord-Amerika wist het concern 16 procent meer binnen te halen, maar de lage koers van de dollar zorgde uiteindelijk voor een omzetvermindering in marken van 1,5 procent. In veel landen in Zuidoost-Azië noteerde de onderneming groeicijfers van meer dan 10 procent.