Alliantie rond Berlusconi tegen verkiezingen juni

ROME, 27 APRIL. De leider van de Nationale Alliantie (AN) Gianfranco Fini, de voormalige neofascisten, heeft openlijk afstand genomen van Silvio Berlusconi en hem min of meer gedwongen zijn eis dat in juni verkiezingen worden gehouden te laten vallen. “We erkennen dat het onmogelijk is om in juni te stemmen,” zei Fini gisteren na intern overleg van zijn partij. De 14,1 procent voor AN is minder dan de partij had gehoopt. De oorzaak daarvan wordt gezocht in een te nauwe samenwerking met Berlusconi. Als teken dat hij zijn rol van superloyale bondgenoot laat varen ging Fini 's avonds niet naar het geplande overleg tussen de leiders van de rechtse alliantie. Al eerder heeft het kleine Christelijk-Democratisch Centrum wat afstand genomen van Berlusconi. De samenwerking binnen de rechtse alliantie staat niet ter discussie, wel het tot nu toe vrijwel onbetwiste leiderschap van Berlusconi. Deze restte na afloop van het politiek overleg weinig meer dan impliciet erkennen dat verkiezingen in juni, de kern van zijn strategie van de afgelopen vier maanden, niet meer mogelijk zijn. Berlusconi wil wel met president Oscar Luigi Scalfaro gaan praten, maar zei daarover: “Zoals altijd probeer ik niet onmogelijke missies uit te voeren.”