Afschieten van roeken na fel protest gestaakt

EMMEN, 27 APRIL. Na hevige protesten van de Dierenbescherming, de Vogelbescherming en de plaatselijke bevolking heeft de gemeente Emmen het afschieten van roeken gisteren beëindigd. Ongeveer 200 van de beschermde vogels nestelen al enkele jaren in de oude eiken rondom de hervormde kerk in het centrum. Marktkooplui, middenstanders en winkelend publiek klaagden over vogelpoep die tentjes en kleding zou bevuilen. De gemeente Emmen vroeg en kreeg van het ministerie toestemming om de vogels door middel van 'gericht afschot' te verjagen. De afgelopen dagen werden 21 roeken gedood, maar de kolonie liet zich niet wegjagen, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Omdat het afschieten niet effectief bleek wil de gemeente nu met de dierenbeschermers overleggen welke alternatieven er zijn. De woordvoerder van de gemeente geeft toe dat er overleg had moeten zijn alvorens tot het afschieten werd besloten. Bij de Dierenbescherming, de Dierenambulance/dierenzorg en het Instituut voor Natuurbeheer (IVN) in Emmen stond de telefoon de afgelopen dagen roodgloeiend. Verontwaardigde bellers zeiden zich te ergeren aan de “moordpartij”. “Jonge roeken werden kapotgeschoten en de nesten werden met hagel doorzeefd”, aldus J. van Dijken van de Dierenbescherming. “Dat een groep jagers in twee jeeps 's morgens vroeg tussen zes en acht uur de binnenstad binnenreed en met veel plezier de roeken doodschoot wekte veel woede en onrust.”

Volgens haar was een goede oplossing geweest de nesten in februari te verwijderen. Het wegspuiten met brandweerslangen had vorig jaar geen effect. De vogels streken dit jaar weer neer in het centrum van Emmen. Ze zouden worden aangetrokken door een grote glazen wand van een nabijgelegen kantoorgebouw.

Volgens de woordvoerder van de gemeente moet er een oplossing komen. “Want de kolonie breidt zich uit. Misschien is het mogelijk om een scherm rond de bomen te plaatsen.” De Vogelbescherming noemt de door het ministerie verleende vergunning in strijd met de wet, omdat er geen andere mogelijkheden zijn onderzocht om de roeken te verjagen en er van aanwijsbare schade aan landbouwgewassen - een reden om een vergunning af te geven - geen sprake was.