Voorzitter R. De Boer van CBA stapt op

DEN HAAG, 26 APRIL. De voorzitter van het Centraal Bestuur voor de Arbeidsvoorziening (CBA), Rients de Boer, legt op 1 september het voorzitterschap neer. Dit maakte het CBA gisteren bekend.

De Boer vindt dat een andere voorzitter zonder lange historie binnen de arbeidsvoorziening beter past bij de nieuwe Arbeidsvoorzieningsorganisatie waarvan de contouren zichtbaar worden. De Boer wilde eind vorig jaar al weg als voorzitter, maar werd door werkgevers- en werknemersvertegenwoordigers in het bestuur overgehaald nog even aan te blijven om de evaluatie van de arbeidsvoorziening door de commissie-Van Dijk mee te maken. Met ingang van 1995 werd De Boer voor drie jaar herbenoemd.

In maart kwam de commissie-Van Dijk met een vernietigende evaluatie over de eerste drie jaren waarin de arbeidsbureaus onder tripartiet bestuur van werkgevers-, werknemers- en overheidsvertegenwoordigers staan. Naar aanleiding van de evaluatie wil het kabinet de bestuursstructuur wijzigen. Het kabinet zal geen ambtenaren meer afvaardigen naar het CBA, maar onafhankelijke kroonleden benoemen. Minister Melkert (sociale zaken) zal één van die kroonleden aanwijzen als voorzitter. Volgens De Boer is het een goede zaak dat er fris bloed in het bestuur komt en is dat voor hem reden om nu een stap terug te doen.

De 57-jarige De Boer zal de vrijkomende tijd besteden aan zijn adviesbureau, dat hij altijd al naast zijn functie als voorzitter van het CBA heeft aangehouden. Het CBA zegt het vertrek van De Boer bijzonder te betreuren, al respecteren de bestuurspartijen zijn besluit. Volgens de overige bestuursleden is De Boer “in een moeilijke tijd een bindend element geweest en heeft hij bruggen geslagen tussen de bestuurspartijen”. Het CBA beraadt zich op een tijdelijke invulling van het voorzitterschap tot het moment dat de nieuwe organisatie en structuur van start gaan.

De Boer was de eerste voorzitter van het tripartiete CBA dat in 1991 van start ging, maar hij is sinds 1985 in diverse hoedanigheden al bij de voorbereiding betrokken geweest. De Boer vindt het na tien jaar “welletjes”.