Vertrouwen grootst in laatste 5 jaar; Amerikanen optimistisch over economie

NEW YORK, 26 APRIL. De Amerikaanse consument is optimistisch over de economie voor de komende zes maanden. De Amerikaanse vertrouwensindex steeg in april tot 105,5 (1985 = 100), het hoogste niveau in vijf jaar.

Amerikanen verwachten een voortgaande groei van de economie en nog meer banen. Evenals vorige maand, toen het indexcijfer op 100,2 uitkwam, verwachten velen er in inkomen op vooruit te gaan. Het cijfer over april was ruim 13 punten hoger dan een jaar geleden. Het consumentenvertrouwen wordt gemeten door de Conference Board, een particulier economisch onderzoeksinstituut.

Het optimisme van de Amerikaanse consument was aanleiding voor de obligatiemarkt om de koersen te doen dalen. Een blije consument geeft graag geld uit en dat kan de kans op hogere inflatie vergroten. De financiele markten zijn door de lage dollarkoers toch al beducht voor inflatie zodat elk nieuw teken serieus wordt genomen.

“De consument geeft veel uit en dat zal zich de komende maanden voortzetten”, aldus William Wilson, econoom bij Comerica Bank in Detroit. “Het kan ook weer heel snel omslaan. Het is nauwelijks mogelijk om aan de vertrouwensindex conclusies te verbinden voor de duur van een jaar.” Volgens Wilson is de vertrouwensindex vooral belangrijk om te zien hoe Amerikanen over werkgelegenheid denken en hoe hun eigen werksituatie op dit moment is. Wilson: “De inkomensgroei is op dit moment sterk en beter betaalde banen zijn er nog steeds genoeg. Dat weerspiegelt zich in het optimisme van de consument.”

Frappant zijn ook de regionale verschillen in consumentenvertrouwen. “Op regionaal niveau is een sterke relatie tussen werkgelegenheid en consumentenvertrouwen waarneembaar”, zegt Wilson. “In streken waar de recessie pas laat is geeindigd en de werkloosheid dus nog relatief hoog is, is het vertrouwenscijfer nog laag. Elders is de situatie al beter.” Het traag herstelde noordoosten - onder meer New York, Connecticut, Massachusetts - laat een indexcijfer van 73,2 zien terwijl de bloeiende Rocky-Mountainstaten, zoals Utah, Idaho, Montana 136,9 aangeven. Ook de westkuststaten Californie, Oregon, Washington (79,8) en de Midatlantische staten New Jersey, Virginia en de Carolina's (57,3) zijn nog in mineur. Michigan, Ohio en Illinois, het noordoosten van de midwest, staan er met 130,3 veel beter voor. Volgens Wilson is de recessie in het noordoosten en Californië pas een jaar geleden afgelopen terwijl andere regio's al drie jaar economische groei zien.

    • Lucas Ligtenberg