Tsjernomyrdin komt met eigen politieke partij

MOSKOU, 26 APRIL. De Russische premier Viktor Tsjernomyrdin heeft gisteren aangekondigd dat hij een politieke groepering opricht om deel te nemen aan de parlementsverkiezingen in december. De premier mengt zich hiermee voor het eerst actief in partijpolitiek en meldt zich indirect als serieuze kandidaat voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar.

President Boris Jeltsin heeft direct positief gereageerd op de aankondiging van Tsjernomyrdin. “Ik ben er zeker van dat hij serieuze mensen in zijn groepering zal verenigen voor een serieuze taak”, zo liet Jeltsin weten in een verklaring die kennelijk al klaarlag, want de tekst werd nog dezelfde middag uitgegeven.

Tsjernomyrdin zei dat hij een blok wil vormen om de regering “betrouwbare steun in het parlement” te geven. “Ik heb er lang over nagedacht hoe zoiets kan worden bereikt. Pure politiek is iets vreemds voor een gearriveerde, professionele manager van de economie. Ik moest een beslissing nemen en dat heb ik gedaan. Ik stel me voor een electorale alliantie te leiden die zal deelnemen aan de verkiezingen voor de Doema.” Stabiliteit wordt het hoofdpunt van zijn programma. “Er moeten waardige mensen in de Doema komen, mensen die Rusland stabiel willen zien, machtig en zelfverzekerd. Rusland heeft genoeg revoluties en schokken ondergaan. Het land moet geen proeftuin worden. Rusland is ons thuis, waar eensgezindheid en stabiliteit moeten heersen.”

Tsjernomyrdin is premier sinds december 1992 en heeft altijd geprobeerd zich boven de partijen op te stellen, net als president Jeltsin, de man aan wie hij voortdurend loyaliteit heeft getoond. Bij de parlementsverkiezingen in december 1993 steunde hij geen van de partijen openlijk. De partij die Jeltsin wel steunde, Ruslands Keuze van de hervormingsgezinde oud-premier Jegor Gajdar, werd toen in de schaduw gesteld door de radicale nationalisten van Vladimir Zjirinovski.

Ruslands Keuze heeft zich inmiddels van Jeltsin afgekeerd, uit ongenoegen over de oorlog in Tsjetsjenië. Vorige maand is er in het parlement een nieuwe groep geformeerd die Jeltsin steunt, Stabliteit genaamd, naar verluidt met aanzienlijke medewerking van het Kremlin. Volgens het persbureau Itar-Tass wordt dat waarschijnlijk de kern van Tsjernomyrdins groepering. Dit zou erop kunnen duiden dat niet Jeltsin maar Tsjernomyrdin kandidaat zal zijn in de presidentsverkiezingen van 1996. De 64-jarige Jeltsin, die worstelt met zijn gezondheid, heeft tot nu niet willen zeggen of hij herkiesbaar zal zijn. Tsjernomyrdin op zijn beurt heeft over een eigen kandidatuur niets willen zeggen zolang Jeltsin zijn besluit niet heeft genomen.

    • Hans Nijenhuis