Transavia wil 10 vliegtuigen aanschaffen

AMSTERDAM, 26 APRIL. Luchtvaartmaatschappij Transavia zal de komende jaren minimaal tien nieuwe vliegtuigen bestellen. Met die orders is een bedrag gemoeid van ongeveer 1 miljard gulden. Dit bevestigde vanochtend een woordvoerder van het bedrijf.

De uitbreiding betekent een verdubbeling van het aantal vliegtuigen dat Transavia in eigendom heeft. De relatief jonge vloot (de gemiddelde leeftijd van de vliegtuigen beloopt slechts vier jaar) bestaat nu uit 19 toestellen. Daarvan zijn er 11 in eigendom en de rest is geleasd.

Transavia heeft voor de vlootvernieuwing en -uitbreiding in eerste instantie het oog laten vallen op de Boeing 737-800, een toestel voor 190 passagiers dat nog in de ontwerpfase verkeert. Dat Boeing-toestel zal zowel zuiniger als stiller zijn dan de huidige generatie Boeing-toestellen. Als alternatief kijkt Transavia naar de Airbus A-320. De Fokker-100 komt niet in aanmerking omdat het aantal stoelen en het vliegbereik van dat toestel niet groot genoeg is. Transavia zoekt vliegtuigen voor 150 tot 250 passagiers voor de middellange afstand, een vliegtijd van vier à vijf uur.

Transavia, voor 80 procent eigendom van KLM, wil de uitbreiding voor het eind van de eeuw gerealiseerd hebben. De nieuwe vliegtuigen zullen gedeeltelijk met eigen middelen en gedeeltelijk met steun van externe financiers worden betaald. Het bedrijf verwacht dat de groei in het aantal passagiers naar vakantiebestemmingen de komende jaren nog toeneemt. Daarbij houdt de maatschappij voor ogen dat door de concurrentie de gemiddelde prijs per passagier nog steeds daalt. De groei van de onderneming zit dan ook in een beheersing van de kosten. Met de nieuwe vliegtuigen denkt Transavia zijn positie te handhaven.

De luchtvaartmaatschappij verwacht over het afgelopen boekjaar een winst te hebben gemaakt van 30 miljoen gulden. De jaarcijfers worden begin juli bekendgemaakt. Het bedrijf telt 1500 medewerkers.