Terugtrekking deel troepen Turkije uit N-Irak toegejuicht

WASHINGTON/ ANKARA, 26 APRIL. De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben gisteren de terugtrekking verwelkomd van het grootste deel van de Turkse troepen die 20 maart in Noord-Irak tegen de (Turks-)Koerdische Arbeiderspartij (PKK) in het offensief zijn gegaan. Tegelijk echter denkt de Raad van Europa aan schorsing van Turkije.

[De Turkse premier Tansu Çiller heeft gisteren gedreigd dat het Turkse leger indien noodzakelijk de Iraaks-Koerdische grensstreek opnieuw zal uitkammen. Haar dreigement volgde op de bekendmaking dat Turkije 20.000 troepen uit Noord-Irak heeft teruggetrokken naar hun bases in Sirnak en Hakkari.

Er blijven nog zo'n 12.000 Turkse manschappen in Noord-Irak actief. De premier herhaalde dat “Turkije aan de wereld geen datum zal noemen waarop het offensief wordt beëindigd. Het is aan Turkije zelf om te beslissen wanneer de operatie is voltooid”. Volgens Çiller heeft het Turkse leger sinds 20 maart 505 PKK'ers gedood in Noord-Irak en nog eens 333 in Zuidoost-Turkije. Het aantal doden onder de Turkse soldaten zou 58 bedragen.

Lokale bronnen meldden dat een regeringsdelegatie naar Noord-Irak is afgereisd voor een ontmoeting van Jalal Talabani, de leider van de Patriottische Unie van Koerdistan (PUK). Eerder deze maand werd daar ook al overleg gevoerd met Masoud Barzani van de Koerdische Democratische Partij (KDP) over de mogelijkheden om in de toekomst gezamenlijk de PKK uit de grensstreek te weren. In de Turkse media wordt bovendien gemeld dat Turkije nog dit jaar hoogwaardige technische apparatuur aan de grens zal plaatsen om zo infiltratie van de PKK tegen te gaan.] De parlementaire Assemblée van de Raad van Europa stemt vandaag over een voorstel Turkije als lid te schorsen “tenzij het vooruitgang toont naar een terugtrekking uit Irak, een vreedzame oplossing van het Koerdische probleem en hervorming van zijn grondwet en wetgeving om deze in overeenstemming te brengen met democratische normen”. Dat alles moet binnen twee maanden zijn verwezenlijkt, aldus het voorstel van de commissie voor politieke vraagstukken van de parlementaire Assemblée. Het voorstel is een mildere versie van dat van een groep socialistische parlementariërs, die had gevraagd Turkije onvoorwaardelijk en onmiddellijk te schorsen. Griekenland is tot dusverre het enige land dat de Raad van Europa ooit heeft geschorst, uit protest tegen de militaire dictatuur in de jaren zeventig. (Reuter, AFP)