Tadic: 'Ik ben onschuldig'

DEN HAAG, 26 APRIL. Voor het eerst sinds de installering van het Internationaal Tribunaal voor Oorlogsmisdaden in het voormalige Joegoslavië heeft een verdachte vandaag plaatsgenomen in de kogelvrije glazen kooi van de rechtszaal in Den Haag.

Dusan Tadic, een Bosnische Serviër, zei onschuldig te zijn aan de aanklacht.

Tadic wordt verdacht van moord in dertien gevallen, mishandeling en verkrachting in het gevangenkamp Omarska in het noorden van Bosnië. Hij verscheen voor drie rechters, uit de VS, Canada en Maleisië. Hij werd op de zitting, die is bedoeld om vast te stellen of hij over een adequate verdediging beschikt en of hij de aanklacht begrijpt, bijgestaan door onder anderen de Nederlandse strafpleiter M. Wladimiroff.

In februari werd Tadic samen met twintig andere Bosnische Serviërs door het VN-tribunaal in staat van beschuldiging gesteld wegens het plegen van misdaden in 1992 in het kamp Omarska, waar duizenden Kroaten en moslims werden gevangen gehouden. Volgens aanklager Richard Goldstone is de voormalige kampbewaker schuldig aan deelname aan de moord op dertien met name bekende personen, het mishandelen van zestien met name bekende slachtoffers, de verkrachting van een vrouw en het mishandelen van een niet geïdentificeerde groep slachtoffers.

De 39-jarige Tadic, die voordat hij zich aanmeldde bij het Servische leger kroegbaas en karateleraar was, zei nadat vertaalproblemen waren verholpen: “Ik ben onschuldig en ik heb nooit deelgenomen aan de zaken waarvan ik beschuldigd ben”.

Tadic werd begin vorig jaar in München herkend door Bosnische vluchtelingen die het slachtoffer zijn geweest van zijn folterpraktijken. Hij werd maandag uitgeleverd door de Duitse autoriteiten. In afwachting van zijn proces zit hij voorlopig vast in een van de 24 cellen van de Scheveningse gevangenis die het tribunaal ter beschikking zijn gesteld.

Pag.5: Serviër voor tribunaal VN: 'ik ben onschuldig'

Het zal nog enige tijd duren voordat het proces tegen Tadic werkelijk kan beginnen. De procedure van vanmorgen was slechts een formaliteit. Tadic staat pas terecht wanneer zijn advocaten - naast de Nederlander Michael Wladimiroff drie advocaten uit Belgrado en één uit Banja Luka - voldoende zijn voorbereid en alle documenten van de aanklager hebben bestudeerd.

Het tribunaal houdt er rekening mee dat het nog tussen de zes en acht weken zal duren alvorens het tot een veroordeling komt. De lengte van het proces hangt vooral af van het aantal getuigen dat gehoord moet worden. Volgens Wladimiroff is het geen probleem om de getuigen uit Bosnië in Nederland te krijgen omdat zij overeenkomstig de regels van het tribunaal een vrijgeleide zullen krijgen. Christian Chartier, de woordvoerder van het tribunaal, heeft gezegd dat per zaak gemiddeld zestig tot tachtig getuigen zullen optreden.

De overige 21 verdachten die in februari werden aanklaagd bevinden zich vermoedelijk in Bosnië. Het tribunaal acht het onwaarschijnlijk dat zij in de nabije toekomst zullen worden uitgeleverd aangezien de Bosnisch-Servische autoriteiten, in tegenstelling tot die in Kroatië en Bosnië, hebben gezegd de jurisdictie van het tribunaal niet te erkennen. De medewerking van de Bosnisch-Servische autoriteiten is des te onwaarschijnlijker geworden nu aanklager Goldstone maandag heeft aangekondigd ook tegen de Bosnisch-Servische leider Karadzic, zijn militaire bevelhebber Mladic en het voormalige hoofd van de speciale Bosnisch-Servische politie juridische stappen te zullen nemen.