Sotheby's veilt zilver Ritman

AMSTERDAM, 26 APRIL. De vermaarde collectie van 16de- en 17de-eeuws Hollands zilver van kunstverzamelaar en ondernemer Joost R. Ritman is op 26, 27 en 28 april te bezichtigen bij Sotheby's in Amsterdam. Daarna is de collectie van 13 tot en met 15 mei te zien bij Sotheby's in Genève, waar de stukken op 16 mei worden geveild.

In de verzameling zitten 81 belangrijke stukken van alle beroemde Nederlandse zilversmeden uit de Gouden Eeuw, zoals een verguld zilveren steigerend paard van de Gorkumse zilversmid Melchior van Neurenborch, een drinkschaal door Christiaen van Vianen uit 1628, een plaquette van diens vader Adam uit 1620, twee grote Friese tafelkandelaars, een aantal Nautilusbekers en opmerkelijk vormgegeven zoutvaten, cocosnootbekers en een theepot. Sotheby's schat dat de stukken circa zes miljoen Zwitserse francs, ongeveer acht miljoen gulden, zullen opbrengen. (ANP)