Sollicitant mag geen vuil ophalen

MIDDELBURG, 26 APRIL. Toen een inwoner van Middelburg onlangs solliciteerde bij de vuilnisophaaldienst van die plaats, kreeg hij een opmerkelijk antwoord van burgemeester en wethouders. In een brief liet het college weten dat de sollicitant geen kans maakte omdat hij geen “lid” is van een etnische minderheid. En daartoe rekent Middelburg Antillianen, Arubanen, Surinamers, Kaapverdianen, Marokkanen, Turken, zigeuners, toegelaten asielzoekers, maar ook Grieken, Italianen, Spanjaarden en Portugezen. Een maand geleden is de lijst aangevuld met vluchtelingen uit Somalië, voormalig Joegoslavië , Ethiopië, Iran, Irak, Vietnam en woonwagenbewoners.

“Aangezien uit uw brief is gebleken dat u niet tot deze doelgroep behoort, komt u voor deze functie niet in aanmerking”, schrijven B en W van Middelburg aan de sollicitant. Senator Eversdijk heeft de ministers Dijkstal (binnenlandse zaken) en Sorgdrager (justitie) gisteren gevraagd of die opstelling niet in strijd is met de Grondwet en met de Wet gelijke behandeling. Eversdijk meent van wel; hij spreekt van “discriminerende toestanden”.

De gemeente Middelburg voert sinds een paar jaar het zogenaamde 'positieve actie-beleid'. Als bij bepaalde diensten een achterstand van vrouwen, gehandicapten of allochtonen blijkt, dan 'reserveert' de gemeente in overleg met het Regionaal Bureau Arbeidsvoorzieningen (RBA) nieuwe vacatures voor mensen uit deze achterstandsgroepen. Als blijkt dat een vacature zonder probleem door een werkzoekende uit zo'n achterstandsgroep kan worden opgevuld, zijn andere geïnteresseerden uitgesloten.