Philips en dollar hoger op vast gestemde beurs

AMSTERDAM, 26 APRIL. Het aandeel Philips en de stijgende dollar zetten op de beurs vanmorgen de toon. De gepresenteerde winst van het elektronicaconcern over het eerste kwartaal lag boven de marktverwachtingen. Tegen het middaguur had het aandeel 8 dubbeltjes winst geboekt op 56,30 gulden.

AMSTERDAM De beursgraadmeter, de AEX-index, noteerde rondom het middaguur 412,80 punten, een stijging van 3,57 punten.

Philips noteerde in de loop van de ochtend even 56,70 gulden, maar de koers zakte daarna terug, in hoofdzaak door de wat voorzichtige uitspraken van de Philips-top over de rest van het jaar.

De rest van de markt was vast gestemd. Debet daaraan was de sterk oplopende dollarkoers en de hogere obligatiekoersen. “Buitenlandse kopers verschijnen weer op de markt om cyclische waarden op te pikken en ook instituten zien we weer”, stelde de handelaar vast. Van de cyclische waarden noteerde DSM 1,70 gulden hoger op 131 en Akzo negen dubbeltjes op 182,40. Hoogovens werd zeven dubbeltjes meer waard op 59,80. Vast lag ook Koninklijke Olie in de markt met 1,30 gulden winst op 189,40.

De Europese wisselmarkten waren vanmorgen niet geïmponeerd door de uitkomst van het overleg van de zeven grootste industrielanden. Hoewel handelaren nauwelijks meer rekening had gehouden met een oplossing voor de al maanden slepende valutacrisis, noemden ze het toch teleurstellend dat geen steun aan de dollar was toegezegd.

Toch noteerde vanmorgen op de valutamarkt de dollar opvallend hoger. De koers bij de opening van de handel van 1,53 gulden, was een cent meer dan aan het slot gistermiddag. Rond het middaguur was de dollar zelfs opgelopen tot 1,55 gulden. Handelaren verklaarden de koerssprint door een uitspraak van een bestuurder van de Deutsche Bundesbank. Hij zinspeelde er vanmorgen op dat de Duitse rente mogelijk nog lager kan. Dat zou de D-mark ten opzichte van de dollar verzwakken en kwam de koers van de Amerikaanse munt ten goede.

NEW YORK Op Wall Street kwamen gisteren de meeste aandelenkoersen nauwelijks in beweging. De Dow Jones-index, die vrijwel de hele dag rond het slotniveau van de voorgaande dag schommelde, stond aan het eind van de handel op 4300,17. Dat betekende een verlies van 3,81 punten.

De lichte daling van de index werd veroorzaakt door winstnemingen. Maar de ondertoon geeft nog steeds opwaartse richting aan, zo verklaarden handelaren. Tegen het sluiten van de handel, toen de bijeenkomst van de G-7 nog in volle gang was, noteerde de dollar in New York 1,5340. Een etmaal eerder bedroeg de koers 1,5395.

TOKIO Op de Japanse effectenbeurs waren handelaren vandaag (in Nederland vannacht) ongerust over de dollarkoers. De Nikkei-index van 225 fondsen sloot 84,05 punten lager op 16.826,49.