Parlement van de Krim wil alsnog een referendum

SIMFEROPOL, 26 APRIL. Het parlement van de Krim wil op 25 juni een referendum houden over de omstreden grondwet van 1992.

Het parlement besloot unaniem de kiezers drie vragen voor te leggen. In de eerste wordt hun gevraagd in te stemmen met de grondwet van 1992, die op 17 maart door Kiev buiten werking werd gesteld omdat er separatistische passages in zouden voorkomen. In de tweede wordt de kiezers op de Krim gevraagd of ze dat verbod van de grondwet goedkeuren en in de derde of ze instemmen met een “economische en politieke unie” van Rusland, de Oekraïne en Wit-Rusland. Deze laatste vraag is volgens waarnemers opgenomen om de beschuldiging van separatisme te ontwijken.

President Koetsjma van de Oekraïne heeft het besluit van het parlement in Simferopol “onwettig” genoemd. (Reuter)