Ontploffingen, vonkenregens en veel magische zwaarden

Highlander III. Regie: Andy Morahan. Met: Mario van Peebels, Christopher Lambert, Deborah Unger. In 10 theaters.

Hoewel in Highlander I de strijd tussen de goede en de kwade 'onsterfelijke', op een nippertje na uiteraard, al in het voordeel van de eerste beslecht werd, is er daarna nog doodgemoedereerd een Highlander II gemaakt en wordt nu zelfs Highlander III uitgebracht. 'The final conflict' durven de makers zelfs nu nog te liegen op de affiches. We geloven ze niet meer, hoe dolgraag we dat ook zouden willen.

Zo definitief was de tegenstrever van hoofdrolspeler Christopher Lambert kennelijk niet uitgeschakeld in de vorige, door Russel Mulcahy geregisseerde versies: Mario van Peebles doet onder regie van Andy Morahan in elk geval de wederopstanding van het kwaad. Er zit nog logica in ook, trouwens, je bent onsterfelijk of je bent het niet. Onsterfelijk is ook het verhaaltje en, hoewel onder een andere regisseur, de verbeelding ervan. Op de automatische piloot wordt er weer kwistig heen en weer geschakeld tussen nu en eeuwen her, weer zijn er honderdduizend ontploffingen en beeldvullende vonkenregens, opnieuw worden minstens drie 'beslissende' gevechten met magische zwaarden gevochten en ten derde male is Christopher Lambert bereid gevonden de belabberde variant van het uit de romantische literatuur weggekaapte verschijnsel van het onsterfelijke wezen van zijn bronstige blik te voorzien.

“Er kan er maar één van ons zijn”, zegt hij steeds tegen zijn tegenstander. Dat is nu zo. Dat het zo blijve.

    • Pieter Kottman