Olympisch elftal na gelijkspel straatlengte achter op Noorwegen

TEPLICE, 26 APRIL. Het Nederlands olympisch voetbalelftal heeft gisteren gelijk gespeeld tegen Tsjechië. In Teplice kwam Oranje in de EK-kwalificatiewedstrijd voor groep 5 niet verder dan 2-2. Door dit resultaat is deelname aan de Olympische Spelen van Atlanta bijna onhaalbaar geworden.

Zeven verliespunten heeft Oranje inmiddels, lijstaanvoerder Noorwegen nog niet één. Alleen winst in de groep, met verder Wit-Rusland, Malta en Luxemburg, telt. Na zijn debuut wilde bondscoach Hans Dorjee nog niet aan uitschakeling denken. “Ik heb niet zitten rekenen, maar kansloos zijn we nog niet.”

Als de kans op kwalificatie definitief voorbij is, zal de opvolger van Rinus Israel ruim een jaar alleen belangeloze duels moeten begeleiden. Maar daar had Dorjee rekening mee gehouden toen hij TOP Oss voor de KNVB verruilde. “Ik beschouw dit team als een voorportaal van het eerste elftal. Er zit veel talent in deze groep, al komt dat er in wedstrijd nog niet altijd uit. Probleem is dat een aantal jongens bij hun club vaak in het tweede speelt. Dan wordt het tempoverschil voor internationale wedstrijden te groot.”

De onbetwiste ster van het huidige Jong Oranje is Makaay, de jeugdige spits van Vitesse. Bondscoach Hiddink zette hem bij de oefeninterland tegen Portugal al eens op de bank. Makaay is beweeglijk, altijd aanspeelbaar, heeft een goede controle en is nog gevaarlijk ook. In zijn eerste echte seizoen in de eredivisie scoorde hij al tien keer.

Louis Laros deed dat bij Willem II tot nu toe negen keer. Ook in Jong Oranje was hij aardig op dreef. Het deed Dorjee dan ook pijn de Brabander op de bank te zetten. Maar hij kon niet anders door het overschot aan linksbenige aanvallers in de selectie.

Laros kwam na de rust wel in het veld. Hij maakte prompt de gelijkmaker (2-2). Aanvankelijk was hij zijn plaats kwijtgeraakt aan Korsten. De Vitesse-speler slaagde er als één van de weinigen in kleur te geven aan Oranje. Na bijna een half uur leidde hij met een paar fraaie passeerbewegingen de gelijkmaker van Oulida in. Daarvoor werd de formatie van Dorjee weggespeeld. Dat het niet tot meer schade leidde dan een treffer van Vavra, was slechts te danken aan de voortreffelijke doelman Roorda.

Tsjechië begon agressiever en had in Vavra en Lokvenc goede spitsen. De voorsprong bij rust (2-1) was terecht. Lokvenc zette de Tsjechen kort voor de pauze op voorsprong, nadat voor de zoveelste keer bleek dat de Nederlandse verdediging tekort kwam.

Na rust en een aantal omzettingen speelde Oranje een stuk beter. Twee invallers waren verantwoordelijk voor de gelijkmaker. Platvoet tikte heel mooi door, Laros maakte af. Oulida had de treffer met een dieptepass ingeleid.

Uiteindelijk mochten de Tsjechen niet klagen omdat Oranje in de slotminuut nog een goede kans op de winst kreeg. Van Bronckhorst werd vrijgespeeld door Makaay. Hij had de bal met zijn 'verkeerde' rechterbeen voor het inschieten, maar de Feyenoorder schoot over. (ANP)