Oekraïne: 125.000 doden na Tsjernobyl

KIEV, 26 APRIL. Tot 1994 zijn in de Oekraïne 125.000 mensen overleden als direct gevolg van de kernramp in Tsjernobyl, vandaag negen jaar geleden. Zo'n 432.000 mensen zijn nog steeds onder medische behandeling. Dat heeft gisteren het Oekraïense ministerie van volksgezondheid gemeld.

Het oude officiële cijfer stond op circa 6.000 doden. De meeste slachtoffers vielen onder de reddingswerkers, onder de kinderen in de regio en onder zwangere vrouwen. In sommige regio's zijn de ziektecijfers onder kinderen na de ramp verdrie- en die onder zwangere vrouwen zelfs vervier- of vervijfvoudigd. Dat geldt voor diverse vormen van kanker, bloedziekten en ziekten aan het zenuwgestel, de ademhalingsorganen en de maag en darmen. Er wonen nog 2,1 miljoen mensen in gebieden die radioactief zijn besmet. Van de reddingswerkers die naar Tsjernobyl zijn gestuurd, zijn er inmiddels 5.722 gestorven. Het totale aantal mensen dat door de ramp is getroffen bedraagt 3,66 miljoen, “meer dan in de oorlog”, aldus waarnemend premier Martsjoek gisteren in Kiev. (AFP, Reuter, AP)