'Leeuwekoning' jaagt winst Disney omhoog

BURBANK, 26 APRIL. De winst van het Amerikaanse amusementsconcern Walt Disney is in het eerste kwartaal van dit jaar met 27 procent omhoog geschoten tot 316 miljoen dollar (bijna een half miljard gulden). De spectaculaire winststijging was vooral te danken aan de tekenfilm The Lion King, die als bioscoopfilm en als koopvideo een ongekend kassucces is.

De omzet van Disney is met 28 procent toegenomen tot 2,9 miljard dollar tegen 2,2 miljard in dezelfde periode vorig jaar. Disney-topman Michael Fisner zei gisteren in een toelichting op de cijfers dat alledrie sectoren hebben bijgedragen aan de groei. De onbetwiste uitschieter was de sector film- en video, waar het bedrijfsresultaat met 92 procent steeg tot 307 miljoen dollar.

De Leeuwekoning, die ook in Nederland een record aantal bezoekers heeft getrokken, heeft tot op heden ongeveer 1 miljard dollar (1,53 miljard gulden) opgebracht. De bioscoopversie heeft 730 miljoen dollar opgebracht, terwijl de koopvideo's in de VS goed waren voor 250 miljoen dollar. De koopvideo komt rond de Kerstdagen van dit jaar op de markt in de rest van de wereld.

Voor de winststijging is ook verantwoordelijk het gestegen bezoekersaantal aan de themaparken zoals Disneyland in Orlando, Florida. Het park Euro Disney in Frankrijk heeft een verlies opgeleverd van 33,1 miljoen dollar het eerste kwartaal. (AP)