Lebed woedend op Moskou

MOSKOU, 26 APRIL. Tot woede van de populaire bevelhebber Aleksandr Lebed heeft het Russische ministerie van defensie gisteren diens Veertiende Leger - gelegerd in het separatische Transnistrië, in Moldavië - in status verlaagd: het Veertiende Leger wordt in juli een “operationele groep”.

De statusverlaging is het resultaat van de geslonken omvang. Het opperbevel van het leger wordt teruggebracht van tweehonderd tot 97 man.

De maatregel is mede het resultaat van een akkoord tussen Rusland en Moldavië, dat steeds heeft aangedrongen op de aftocht van het Veertiende Leger. Dat leger beschermt de facto de leiders van Transnistrië, die op de linkeroever van de Dnjestr hun eigen 'republiek' hebben uitgeroepen.

Lebed heeft het besluit van het ministerie “misdadig” genoemd en gedreigd het leger te verlaten en de politiek in te gaan. “U praat waarschijnlijk al met een militair gepensioneerde”, zei hij in Tiraspol, de hoofdstad van Transnistrië, tegen een journalist. “Als ik de instructies ontvang neem ik een beslissing. Ik sluit niet uit dat ik de politiek in ga.” Hij zei al een aantal aanbiedingen te hebben ontvangen voor een ander commando, maar geen ervan de moeite waard te achten.

Lebed is binnen het Russische leger zeer populair door de ongezouten kritiek die hij van tijd tot tijd uit op het beleid van de Russische leiding. Er wordt al enige tijd rekening gehouden met de mogelijkheid dat hij zich kandidaat stelt voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar. (Reuter, AFP)