KIP MET KAAPSE DRUIVEN

Nu de machtsoverdracht in Zuid-Afrika precies een jaar geleden plaatsvond, komt naar ons land heel geleidelijk een stroom van Zuidafrikaanse produkten als fruit, groenten en wijnen op gang. Vaak zijn deze produkten scherp geprijsd en van een goede kwaliteit. Een bewijs van de nieuwe handelscontacten is de onlangs in warenhuizen van de Bijenkorf gehouden tentoonstelling van township art en de introductie van zo'n 35 Zuidafrikaanse wijnen in de lage en middenprijsklasse. Voor onderstaand recept gebruikte ik ontpitte Kaapse druiven en dronk er een Weisser Riesling van het huis Welgemeend bij.

Voor 4 personen:

1 boerenkip van circa 1,5 kg in stukken verdeeld

zout en versgemalen peper

1 eetlepel fijngehakte verse dragon of 2 theelepels gedroogde

30 gram boter

500 gram pitloze Kaapse druiven

1,5 deciliter wijn

2 deciliter slagroom

Bestrooi de stukken kip met zout, peper en dragon. Verhit de boter in een grote koekepan op een middelhoog vuur. Doe er de stukken kip in en bak ze in 20 tot 30 minuten gaar, waarbij u ze regelmatig omdraait. Stel zonodig tijdens het bakken de hoogte van het vuur bij. Doe de gare kip op een dienschaal, dek af met aluminiumfolie en houd warm in een lauwe oven. Giet het meeste vet uit de koekepan en blus die dan af met de wijn. Laat de wijn op een hoog vuur tot de helft inkoken. Giet er de slagroom bij en laat weer inkoken op een hoog vuur tot een gebonden saus. Voeg de druiven toe en breng de saus op smaak met zout en peper. Laat de saus nog 5 minuten koken en giet hem dan over de kip. Dien onmiddellijk op.

    • Kim Maclean