Kerkorian: beleggers beslissen over Chrysler

DETROIT, 26 APRIL. De Amerikaanse miljonair Kirk Kerkorian heeft de autofabrikant Chrysler uitgedaagd om de aandeelhouders te laten beslissen over zijn miljardenbod. “Als de aandeelhouders onze overname niet steunen, dan trekken we ons bod in”, schreef Kerkorian gisteren in een brief aan bestuursvoorzitter Robert Eaton van Chrysler.

De directie van Chrysler, de derde autofabriek in de Verenigde Staten, heeft deze week formeel het bod van Kerkorian afgewezen. Het vijandige bod van 55 dollar per aandeel komt neer op een totale som van 22,8 miljard dollar (35 miljard dollar), waarmee de overname een van de grootste in de geschiedenis zou worden. Volgens de directie maakt de overname, die vooral gericht is op het uitmelken van de goedgevulde kas van Chrysler (7,3 miljard dollar, Chrysler tot een 'kreupele' onderneming.

Als een alternatief voor de overname stelt Kerkorian nu voor om het dividend te verhogen van 1,60 tot 5 dollar per aandeel. “De belangrijkste beslissingen voor de toekomst van Chrysler worden genomen door mensen die minder dan een procent van de aandelen hebben”, schreef Kerkorian. Kerkoria bezit zelf 10 procent van de aandelen

Kerkorian heeft onlangs een tegenslag moeten incasseren bij zijn poging om de autofabrikant Chrysler in te lijven. De zakenbank Bear Stearns & Co heeft de top van Chrysler laten weten niet te zullen meewerken aan de overname door Tracinda, het belegginsvehikel van Kerkorian. Kerkorian had Bear Stearns gevraagd om op te treden als adviseur bij de overname.

De overname moet grotendeels worden gefinancierd met bankleningen, een zogeheten leveraged buy out. Bij beleggers groeit echter de twijfel of Kerkorian erin zal slagen om de financiering rond te krijgen. Het grootste probleem voor Kerkorian is dat de belangrijkste zakenbanken in de VS inmiddels op een of andere manier zijn betrokken bij Chrysler en vooral bij Chrysler Financial, de financieringsarm van de autofabriek. De grootste spelers op de leningenmarkt zijn Chemical, Citicorp, J.P. Morgan, BankAmerica en Chase Manhattan. Een aantal van deze banken heeft zich inmiddels verplicht om mee te werken aan een transactie van 8 miljard dollar, waarmee Chrysler Financial de uitstaande schulden wil herfinancieren. (AP)