Kartonnen knaapje in vrije val

Richie Rich. Regie: Donald Petrie. Met: Macaulay Culkin, Edward Herrmann, John Larroquette, Jonathan Hyde. In 30 theaters.

Na de cartoonserie The Flintstones heeft het scenaristenduo Tom S. Parker en Jim Jennewein nu ook de strip Richie Rich over 'het rijkste jongetje van de wereld' bewerkt tot een speelfilm. Ook in dit geval is het resultaat genant en in zekere zin representatief voor de totale bloedeloosheid en gedachtenarmoede van het huidige Hollywood. Strips zijn nu eenmaal niet geschikt om ze door levende acteurs na te laten spelen, zelfs niet door het bordkartonnen knaapje Macaulay Culkin. Zijn films floppen nu in zo hoog tempo dat zelfs een Home Alone III hem niet meer zal kunnen stoppen in een vrije val naar de vergetelheid.

Richie Rich heeft alles wat zijn hartje begeert, omdat zijn vader de rijkste man van de wereld is, maar toch is hij eenzaam en mist de mogelijkheid om met minder bedeelde leeftijdsgenootjes honkbal te spelen. Gelukkig arrangeert zijn butler een oplossing en houdt Richie ook uit de klauwen van moordlustige ondergeschikten. De film wankelt van cliché naar nog erger. Het is een kitscherig wanprodukt, dat direct door had mogen gaan naar de kinderplank van de videotheken.

    • Hans Beerekamp