Justitie onderzoekt beleid Daf België

ROTTERDAM, 26 APRIL. De Belgische justitie stelt een onderzoek in naar mogelijke onregelmatigheden bij het failliet verklaarde DAF België. Een van de transacties die zal worden onderzocht is de verkoop in 1992 - dus ruim vóór de ondergang van het vrachtautoconcern Daf in februari 1993 - van een dealerbedrijf van DAF in Brussel aan familieleden van oud-DAF-bestuurslid baron M.C. de la Roche.

Op verzoek van de drie curatoren van DAF België buigt het openbaar ministerie in Turnhout zich nu over de vraag, of de vroegere directie van het failliet verklaarde DAF België zich schuldig heeft gemaakt aan onregelmatigheden en of de schade die daardoor eventueel is ontstaan kan worden verhaald. Magistraat M. Sterkens van het gerecht in Turnhout bevestigt evenals de Belgische curator J. van Looij dat een strafrechtelijk vooronderzoek wordt ingesteld. Pas over een aantal maanden zal blijken of justitie ook tot vervolging overgaat.

De verdenkingen richten zich op de toenmalige top van DAF België, onder wie C. Baan, de huidige president-directeur van het nieuwe DAF Trucks, en op De la Roche. De Belgische curatoren dringen erop aan de vroegere topmensen aansprakelijk te stellen voor de geleden schade, aldus de Nederlandse curator mr. F. Meeter.

Een woordvoerster van de curatoren in België zegt dat DAF België met een aantal twijfelachtige transacties DAF Nederland vermoedelijk “een tijdje in leven heeft gehouden”. DAF Nederland ging in 1993 failliet. “Hier in België zijn beslissingen genomen, waarvan men zich afvraagt of dat wel kon.”

Eén van de transacties waarbij de curatoren vraagtekens zetten, is de verkoop van een dealerbedrijf in Brussel. Dat is “praktisch voor niets weggegeven”, aldus de woordvoerster. Naar verluidt is het bedrijf gekocht door familieleden van baron M.C. de la Roche die zowel directielid was van DAF België als lid van de raad van bestuur van het DAF-concern. De la Roche was bij DAF verantwoordelijk voor marketing en verkoop. Hij keerde niet terug in de directie van het nieuw opgerichte DAF Trucks.

Een andere mogelijk onrechtmatige transactie betreft de levering van een zware vrachtwagen aan de paardenfokkerij van Leon Melchior in het Belgische Lanaken. Volgens de Belgische curatoren is deze affaire echter niet meer dan “een anecdote”. Ook de Nederlandse curator F. Meeter zegt dat “de hele zaak veel onvangrijker is dan de vrachtwagen van Melchior”.