Harvey Keitel als zwendelende huisvader

Imaginary Crimes. Regie: Anthony Drazan. Met: Harvey Keitel, Fairuza Balk, Kelly Lynch, Vincent D'Onofrio, Chris Penn, Seymour Cassel. In 5 theaters.

Eerlijk is eerlijk: Jeroen Krabbé speelde in King of the Hill van Steven Soderbergh al eens eerder het soort vader dat Harvey Keitel vertolkt in Imaginary Crimes. De verhalen lijken ook wel een beetje op elkaar, al is het nu niet de Depressie van de jaren dertig, maar de van hoop vervulde jaren vijftig die de historische achtergrond vormen. In beide films wordt de leugenachtigheid van de alleenstaande vader waargenomen door zijn opgroeiende oudste kind, dat er door geïnspireerd zal worden tot het schrijverschap.

Imaginary Crimes, gebaseerd op een autobiografische roman van Sheila Ballantyne, gaat niet over zware misdaden, maar vergrijpen van de fantasie. Keitel is een kleine oplichter, die een beetje zwendelt met eigendomsakten in de mijnbouw en zijn kinderen opzadelt met de noodzaak schuldeisers en anderen van zijn slachtoffers met smoesjes af te poeieren.

De door Anthony Drazan, die een paar jaar geleden debuteerde met Zebrahead, geregisseerde film is aardig, beter zelfs dan King of the Hill. In het niemandsland tussen Hollywood en de onafhankelijke Amerikaanse filmproduktie krijgen zulke films nu een kansje, al belooft de slordige, uitgestelde première in Nederland weinig goeds.

    • Hans Beerekamp