Halfgeleiders leveren helft bedrijfsresultaat; Grootste winstmaker Philips blijft groeien

EINDHOVEN, 26 APRIL. De grootste winstmaker van Philips, de divisie componenten en halfgeleiders (computerchips), is nog lang niet over zijn hoogtepunt heen. Dat zei Dudley Eustace, de financiële man van Philips, vanochtend bij de presentatie van de resultaten over het eerste kwartaal.

De sector componenten zag het bedrijfsresultaat in de eerste drie maanden met 40 procent stijgen tot 510 miljoen gulden. Daarmee is deze sector goed voor meer dan de helft van het totale bedrijfsresultaat van 940 miljoen in het eerste kwartaal.

“Wij zien geen voortekenen van een verzwakking op deze markt,” aldus Eustace vanochtend. “Iedere producent zit met tekorten, wij ook. Wij konden niet eens iedere klant volledig leveren.” De omzet in de produktdivisie componenten en halfgeleiders steeg in het eerste kwartaal met 28 procent tot 2,44 miljard gulden. Philips rekende vorig jaar bij het vaststellen van de financiële begroting voor 1995 met een groei van de halfgeleidermarkt van 15 procent. De branche zelf zit inmiddels op een groei van 20 procent, aldus Eustace. Hij kondigde aan dat Philips voorzichtig blijft uitbreiden in deze sector.

In de consumentenelektronica was sprake van een verdrievoudiging van het bedrijfsresultaat tot 133 miljoen gulden. Een tegenvaller was dat het herstel van de verliesgevende Duitse dochter Grundig waarschijnlijk langer zal duren.

Eustace houdt rekening met renteverhogingen in de komende maanden in Engeland en Amerika, waar de monetaire autoriteiten zullen proberen hun valuta te steunen of de economische groei te temperen. Een renteverhoging heeft negatieve invloed op de omzet van Philips. In de winst in het eerste kwartaal van 744 miljoen gulden zit een bijzondere bate van 200 miljoen gulden uit de verkoop van een minderheidsbelang in dochter ASML, een toeleverancier voor de chipsindustrie. Philips heeft deze dochter vorige maand naar de Amsterdamse en Amerikaanse effectenbeurs gebracht. Per aandeel steeg de winst in het eerste kwartaal van 0,79 gulden naar 2,21 gulden.

Eustace gaf aan dat de zwakke dollar een duidelijke invloed heeft op het bedrijfsresultaat van Philips. Elk dubbeltje dat de dollarkoers daalt vaagt meer dan 100 miljoen van het bedrijfsresultaat van Philips weg. In heel 1994 was het bedrijfsresultaat 3,8 miljard gulden.

Voor het eerst in lange tijd steeg het personeelsaantal van Philips in Nederland weer. In het eerste kwartaal kwamen per saldo 700 mensen in dienst. In Nederland werken 40.000 mensen voor Philips. Voor het totale concern steeg het personeelsbestand met 4.400 naar 258.100.